Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Indii se mohlo koronavirem nakazit už půl miliardy lidí, odhadují experti

  15:55
Indie, která v posledních týdnech čelí masivnímu zhoršení epidemie covidu, zaznamenala už osmnáct milionů případů infekce. Podle odborníků může být ale skutečné číslo až třicetinásobně vyšší. Vědci už na podzim varovali, že podhodnocené údaje o počtu nákaz i úmrtí na covid-19 mohou situaci značně zkomplikovat.
Indie se potýká s masivním nárůstem nových případů koronaviru. Indické...

Indie se potýká s masivním nárůstem nových případů koronaviru. Indické nemocnice se nadále potýkají s náporem pacientů s covidem a musejí je odmítat, jelikož jim došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka. Těla zemřelých jsou spalována v novém krematoriu, které bylo vystaveno v Novém Dillí. (26. dubna 2021) | foto: Reuters

„Je všeobecně známé, že čísla případů i čísla úmrtnosti jsou v Indii podhodnocená, byla už od začátku,“ říká Ramanan Laxminarayan, ředitel Centra pro dynamiku, ekonomiku a politiku nemocí v Novém Dillí.

„Loni jsme odhadovali, že testování zachytilo jen asi jednu z třiceti infekcí, takže podhodnocení je obrovské. Nakazit se tu mohlo už půl miliardy lidí. Také úmrtí v souvislosti s covidem bude ve skutečnosti mnohem víc,“ líčí. 

Když loni v září začala první vlna epidemie v Indii pomalu ustupovat, vláda označila nízkou úmrtnost za důkaz svého úspěchu v boji se semeništi infekce a začala s rozvolňováním opatření. Premiér Naréndra Módí v srpnu předpověděl, „že země v bitvě proti covidu-19 brzo zvítězí“.

Bitva ale zatím nekončí ani trochu. Země s téměř 1,4 miliardy obyvatel zaznamenala za poslední den 3 293 úmrtí souvisejících s covidem a přes 360 tisíc nově pozitivních. Celková bilance zemřelých tím přesáhla 200 tisíc. Od začátku pandemie se tu covidem nakazilo téměř 18 milionů lidí.

Podle předpovědi Institutu pro metriku zdraví počet obětí v Indii poroste až do poloviny května. Odborníci předpokládají, že na vrcholu druhé vlny epidemie tu může umírat denně až třináct tisíc lidí. „Nikdo nezůstal ušetřen. Každá rodina o někoho kvůli koronaviru přišla,“ líčí Laxminarayan.

„Fotografie pacientů umírajících v sanitkách, těl hořících na hranicích mimo krematoria či na chodnících ukazuje, že tragédie je ve skutečnosti mnohem většího rozsahu,“ říká pro Deutsche Welle lékař Anoop Saraya.

Nedostatečné testování

Indická testovací kapacita po první vlně pandemie podle expertů narostla. „Loni touto dobou země testovala méně než půl milionu lidí denně. Nyní provádějí kolem dvou milionů testů denně,“ říká lékařka Soumya Swaminathanová ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

„Pořád to ale není dostačující, protože průměrná míra pozitivity je v Indii asi patnáct procent, v některých městech až třicet procent nebo vyšší. To znamená, že existuje spousta lidí, kteří jsou nakaženi a nejsou detekováni jen kvůli kapacitě testování,“ dodává Swaminathanová.

Indie hlásí 350 tisíc nově pozitivních. Bojujeme tu o přežití, píší lidé

Pro nedostatečné testování existuje řada důvodů. „Nejviditelnější samozřejmě je, že asymptomatičtí pacienti se jednoduše nedozví, že byli infikováni, a proto se nikdy nenechají testovat,“ říká profesorka epidemiologie na Univerzitě v Michiganu Bhramar Mukherjeeová.

Upozornila také na skutečnost, že v jednotlivých státech a městech Indie existuje odlišná struktura hlášení případů. Na venkově pak není testování příliš dostupné. „Chudí lidé si možná nemohou dovolit vzít v práci volno a jet se nechat otestovat jinam,“ líčí pro CNN Mukherjeeová.

„Všechny země do určité míry čelily problému přesné klasifikace úmrtí souvisejících s covidem, ale v Indii je tento problém akutní,“ dodává.

Indie nás potřebuje. Šéfové Microsoftu a Googlu přispěchali své zemi na pomoc

Odborníci se shodují, že Indie neměla přehled o počtu úmrtí ani před pandemií. „Podfinancovaná infrastruktura veřejného zdraví znamená, že i v normálních dobách je registrováno pouze 86 procent všech úmrtí v zemi. A pouze u 22 procent všech registrovaných úmrtí je uvedena oficiální příčina smrti potvrzená lékařem,“ říká lékař Hemant Shewade.

Většina lidí v Indii podle CNN umírá doma, takže u nich příčinu smrti nemá kdo určit. Tento problém se v druhé vlně epidemie značně prohloubil. Pacienti s covidem kvůli totálně obsazeným nemocnicím umírají stále častěji doma, v sanitkách, čekárnách nebo na ulicích.

Ačkoli oficiální počet úmrtí souvisejících s covidem je 200 tisíc, epidemioložka Mukherjeeová se domnívá, že ve skutečnosti to může být až 990 tisíc. „Nedostatečné vykazování úmrtí může být důvodem, proč Indii druhá vlna tak zaskočila. Nikdo to nečekal,“ dodává Mukherjeeová.

První dávku dostala desetina obyvatel

Po celý minulý týden v zemi umíralo 2000 lidí denně, nemocnice jsou vytížené a personál vyčerpaný. V zemi se nedostává kyslíku a některé rodiny se snaží pro své blízké obstarat kyslíkové bomby, volná nemocniční lůžka nebo léky na sociálních sítích.

V Dillí platí uzávěra stejně jako ve státech Karnátaka a Maháráštra. Až do 6. května je uzavřen také stát Čhattísgarh, kde za týden přibylo 100 tisíc nakažených. 

Jihoindická Kérala patřila ke státům, které si na začátku epidemie vedly dobře, nyní ale přibývá nakažených rychle i tam, avšak lidé neumírají tolik jako jinde v Indii. 

Češi nesmí kvůli covidu do Indie, v zemi se kšeftuje s kyslíkem

Kérala má jeden z nejlepších zdravotnických systémů v zemi, má také zásoby kyslíku – nyní je ve skladech 570 tun, přičemž denně jich potřebuje 110 tun. Ani tam ale není dostatek nemocničních lůžek a zdravotníci lidem doporučují léčit se doma.

Ačkoli je Indie výrobcem vakcín proti covidu-19, sama naočkovala první dávkou desetinu svých obyvatel a dvěma dávkami pouze 1,5 procenta. Od soboty ale rozšiřuje očkovací program pro občany nad 18 let.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...