V Indii mají dvojitou mutaci koronaviru, může se víc šířit i odolat vakcíně

  • 162
Indie ohlásila ze státu Maháráštra případy dvojité mutace nového koronaviru. Podle ministerstva zdravotnictví může taková varianta zvýšit riziko nakažlivosti a více odolávat vakcínám. Indie má od začátku pandemie potvrzených více než 11,7 milionu případů infekce, a je tak v absolutních číslech za USA a Brazílií třetí nejvíce zasaženou zemí světa.

Ve středu Indie oznámila za uplynulý den 47 267 nových případů a 275 úmrtí, což je další potvrzení růstu počtu případů od začátku března.

Indie také nyní zkoumá výskyt variant viru. Ve vzorku 10 787 pozitivních nálezů její virologové objevili 736 variant mutace poprvé zjištěné v Británii, 34 případů jihoafrické varianty a jeden případ brazilské.

Genetickou analýzou viru se zabývá deset laboratoří. Virové mutace jsou běžné, většina z nich není významná a nijak neovlivňuje infekčnost ani schopnost vyvolat závažné komplikace, uvádí server BBC. 

Rychlejší šíření ale způsobují varianty označované jako britská a jihoafrická a v některých případech mohou mít vliv i na smrtnost.

Dvojitou mutaci indický virolog Šahíd Džamíl charakterizoval jako dvě mutace, které se vyskytují společně na tomtéž viru. „Může to viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,“ řekl Džamíl.

V Indii prudce klesly počty nových případů covidu. Nikdo přesně neví proč

Indické úřady uvádějí, že je teď Indie v ožehavé fázi epidemie, protože zdravotnický systém je po roce boje vyčerpaný. 

Některé státy začaly obnovovat restrikce a vyhlašovat zákazy vycházení. Největší města Dillí a Bombaj zavedla náhodné rychlé testování na letištích, nádražích a rušných místech včetně nákupních středisek.

Indie pozastavila vývoz očkování AstraZenecy

Ve středu Indie dočasně pozastavila velkou část vývozu vakcíny proti covidu-19 od společnosti Serum Institute of India (SII), která vyrábí preparát vyvinutý ve spolupráci britsko-švédskou firmou AstraZeneca.  

Důvodem je snaha uspokojit domácí poptávku po očkovacích látkách. „Žádný export, nic, dokud se situace v Indii nestabilizuje. Vláda na sebe nevezme tak velké riziko ve chvíli, kdy je v Indii potřeba oočkovat tolik lidí,“ uvedl podle Reuters jeden ze zdrojů, který si však nepřál být jmenován, protože o tématu vývozu vakcín se v zemi zatím nevede veřejná debata.

Podle webu indického ministerstva zahraničí Indie nevyvezla žádné vakcíny od čtvrtka. Ministerstvo ani SII, největší výrobce vakcín na světě, zatím situaci nekomentovaly.

SII se již zpozdil v dodávkách vakcíny AstraZeneca do Británie, Brazílie, Maroka a Saúdské Arábie. 

Rozhodnutí pozastavit vývoz ovlivní také dodávky vakcín v rámci programu COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO), jehož cílem je poskytnou očkovací látky proti covidu-19 zemím s nízkými příjmy.

Indická vláda se pyšní vlastní vakcínou. Lidé se však Covaxinu bojí

Kabinet premiéra Naréndry Módího se tento týden rozhodl rozšířit svůj očkovací program a oznámil, že od 1. dubna bude očkování dostupné pro všechny nad 45 let. 

Indie zatím aplikovala 51 milionů dávek vakcíny, 47 milionů z nich bylo vyrobeno v Indii na základě dohody s firmou AstraZeneca. Zbytek představovala vakcína COVAXIN vyráběná firmou Bharat Biotech.

V Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie potvrdilo přes 11,7 milionu případů nákazy koronavirem. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video