Experimentální lék Remdesivir ve VFN v Praze. | foto: VFN Praha

Remdesivir zabírá po pěti dnech, Gilead oznámil pozitivní testy léku

  • 101
Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead úspěšně prošel testem a může být účinný už po pěti dnech podávání. Remdesivir byl pokusně použit při léčbě pacientů s covidem-19 v řadě zemí včetně Česka. Studie, kterou zaštítil americký vládní Národní ústav pro alergii a infekční nemoci (NIAID), přinesla podle výrobce „pozitivní data“. Podrobnosti ústav oznámí později.

Lék, který zabraňuje množení viru, vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Jako první v Česku ho dostával třiapadesátiletý pacient v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, a to na přelomu března a dubna. 

Tento týden nemocnice oznámila, že pacient je v dobrém stavu a byl přeložen na standardní oddělení.

Koronavirus ve světě

Bubeník upozorňuje na poslední jídlo před dalším dnem ramadánu, kdy se...
Stěr za účelem testování nákazy onemocněním covid-19 v Bangkoku. (28. dubna...
Zdravotník vychází nedaleko moskevského mezinárodního obchodního centra známého...

Podle serveru Politico může být studie sponzorovaná NIAID mezníkem v závodě o nalezení léku na covid-19. A to přesto, že některé jiné informace o léčbě remdesivirem vyvolaly smíšené reakce.

Zprávu o pozitivních výsledcích testu remdesiviru ve středu v Bílém domě přivítal prezident Donald Trump. Podle hlavního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho data z testu ukazují, že lék by proti koronaviru mohl být účinný. Fauci nicméně upozornil, že získané poznatky je třeba dál analyzovat.

Podle jiné, vlastní studie firmy Gilead, se pacienti s těžkým průběhem nemoci po pěti dnech léčby nacházeli ve stejně dobrém stavu, jako ti, kdo užívali remdesivir deset dnů. 

VIDEO: Jsou to andělé, děkoval pacient lékařům a sestrám:

Víc než polovina lidí z obou skupin opustila nemocnici dva týdny po začátku experimentální léčby. V případě brzkého podání léku byl účinek silnější.

Cihlář, který byl u vzniku léku Remdesivir, bude navržen na vyznamenání

V první skupině zemřelo osm procent nemocných, ve druhé jedenáct procent. Ve skupině s delším podáváním léků muselo deset lidí kvůli vážným vedlejším účinkům experiment opustit. Kolik pacientů v kontrolních skupinách bylo, Politico neuvádí.

Interní experiment firmy Gilead byl netradiční, napsal server, protože výsledky nebyly srovnány se skupinou pacientů, jimž bylo podáváno placebo, tedy neúčinná látka. Studie NIAID, o jejíchž výsledcích budou informace později, už takový postup dodržela.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video