Muž s rouškou prochází kolem graffiti v Rio de Janeiru. (25. června 2020)

Muž s rouškou prochází kolem graffiti v Rio de Janeiru. (25. června 2020) | foto: Reuters

Svět znovu překonal rekord, zaznamenal přes 230 tisíc nakažených za den

  • 6
Světová zdravotnická organizace WHO v neděli ohlásila dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem od začátku pandemie. Po celém světě se podle ní za 24 hodin infekce potvrdila u 230 370 lidí. Desetitisíce nových nálezů oznámily také USA nebo Brazílie. V některých evropských zemích se mírně zhoršuje epidemická situace, například v Maďarsku či Španělsku.

Největší denní přírůstky evidují tři nejhůře zasažené země, tedy Spojené státy, Brazílie a Indie. Denní počty přitom rychle narůstají také v Jihoafrické republice. Dosavadní celosvětový rekord platil pouze dva dny. V pátek WHO oznámila do té doby nejvyšší nárůst, který činil 228 102 infikovaných za den.

USA překonaly svůj denní rekord v minulém týdnu nejméně třikrát. Situace se tam rychle zhoršuje zejména v jižních a západních státech. 

Prezident Donald Trump se v sobotu poprvé od začátku pandemie objevil před novináři v roušce, ačkoliv její nošení dříve odmítal a utahoval si ze vzezření svého soupeře v nadcházejících prezidentských volbách Joea Bidena, když se v ochranné masce objevil koncem května. 

Americké zdravotnické úřady zahalování nosu a úst doporučují již několik měsíců. Spojené státy evidují již bezmála 3,27 milionu pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie, což je více než čtvrtina všech případů po celém světě. V souvislosti s covidem-19 tam zemřelo celkem 134 898 lidí.

Je to pozitivní. Brazilský prezident Bolsonaro informoval o své nákaze:

Druhá nejhůře zasažená světová země Brazílie v sobotu zaznamenala přes 39 tisíc nově infikovaných a dalších 1 071 úmrtí. Nakažený prezident Jair Bolsonaro, který rizika covidu-19 dlouho zlehčoval, se podle svědectví jednoho ze zákonodárců stále těší dobrému zdraví a pracuje ze své rezidence.

Španělská karanténa neplatí

Španělský soud v podnělí zrušil opětovné zavedení karantény v oblasti kolem katalánského města Lleida. Úřady opatření vyhlásily kvůli opětovnému výraznému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy v neděli. Podle soudu to však nebylo v souladu se zákony, informovala v pondělí agentura AFP.

Je to pozitivní. Bolsonaro má koronavirus, který už měsíce nazývá chřipečkou

Katalánská oblast byla první, která přistoupila k obnovení restrikcí po jejich uvolňování v uplynulých týdnech. Zhruba 160 tisíc obyvatel Lleidy a sedmi okolních obcí mělo od půlnoci zůstat převážně ve svých domovech. 

Vycházet ven měli jen do práce, k lékaři či na nákup potravin a zakázána měla být shromáždění více než deseti lidí. Oblast byla už od sobotního večera izolována od zbytku Katalánska a tamní nemocnice mají již téměř naplněné kapacity.

Podle katalánského vrchního soudu bylo rozhodnutí regionální vlády „v rozporu s právem“ a nebylo v její kompetenci. Regionální úřady mohou ještě rozhodnutí napadnout „Podíváme se, jak to můžeme vyřešit z právního hlediska,“ uvedla  katalánská ministryně zdravotnictví Alba Vergésová.

JAR bude bez alkoholu

Jihoafrická republika v neděli obnovila zákaz prodeje alkoholu, aby snížila počet lidí, kteří přichází do nemocnic po otravě alkoholem či se zraněními způsobenými v opilosti. Od opatření si slibuje uvolnění lůžek pro pacienty s covidem-19. 

Vláda rovněž opět zavedla noční zákaz vycházení a přikázala nošení roušek na veřejnosti. JAR hlásí již několik dní za sebou denní nárůsty infikovaných vyšší než deset tisíc a celkově eviduje čtyřicet procent všech prokázaných případů koronaviru v Africe.

Maďarsko bude od středy vyžadovat, aby lidé cestující ze zemí označených žlutě podle maďarského semaforového systému automaticky nastoupili do dvoutýdenní karantény. 

Cizinci z „červených“ zemí nebudou do země vpuštěni vůbec. Čechů by se nové zpřísnění týkat nemělo, neboť Česká republika je v očích maďarské vlády nadále „zelenou“, tedy bezpečnou zemí. Mapu však hodlají tamní úřady často upravovat podle vývoje v jednotlivých státech. 

Zhruba desetimilionové Maďarsko do neděle evidovalo 4 234 případů covidu-19 a 595 souvisejících úmrtí. V neděli ohlásilo pět nově nakažených.

Pomoc dostanou nejchudší členové EU

Rusko v neděli oznámilo 6 615 nových případů nákazy koronavirem a 130 mrtvých v souvislosti s covidem-19 za uplynulých 24 hodin. Ačkoliv se jedná o poměrně vysokou bilanci, je v souladu s trendem posledních několika týdnů.

Poškození nervů, mrtvice. Koronavirus může ničit mozek i lidem bez příznaků

Údaje jsou v posledních dnech víceméně stabilní rovněž v Německu či Rakousku, které za sobotu ohlásilo 248, respektive 114 nových infekcí.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli uveřejněném rozhovoru řekl, že chce uzpůsobit chystaný unijní fond obnovy tak, aby větší podíl pomoci dostali nejchudší členové EU. Podle Kurze by peníze z fondu měly být přidělovány více podle dopadu pandemie na hospodářský výkon zemí.

Rakousko patří ve vztahu vůči balíku obnovy, který má pomoci překonat důsledky koronavirové krize, spolu s Nizozemskem, Dánskem a Švédskem k zemím takzvané úsporné čtyřky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video