V jednom z pečovatelských domů v Portugalsku, kde platí přísná karanténní...

V jednom z pečovatelských domů v Portugalsku, kde platí přísná karanténní opatření, příbuzní využívají ke schůzkám se svými milovanými jeřáb. (7. března 2020) | foto: Profimedia.cz

V Portugalsku se lidé kvůli omezením setkávají s příbuznými pomocí plošiny

  • 12
V jednom z pečovatelských domů v Portugalsku, kde platí přísná karanténní opatření, tak příbuzní využívají ke schůzkám se svými milovanými hydraulickou plošinu. Jen díky němu si mohou přes okno či balkon téměř tváří v tváří popovídat se svými blízkými, aniž by měli obavy z šíření nákazy.

„Jak se máš?“ zeptala se svého staršího bratra Josého Cremilde Pereirová stojíc na zvedací plošině v úrovni prvního patra budovy domova důchodců.

„Jako pták uvězněný v kleci,“ odpověděl jí devětasedmdesátiletý muž, který seděl v kolečkovém křesle obklopený dvěma pečovateli s ochrannými štíty.

„Až tohle všechno skončí, dostaneš rýžový pudink a koláč,“ odvětila osmašedesátiletá Cremilde a zalitovala, že neměla možnost oslavit bratrovy narozeniny. Sourozenci se díky plošině viděli poprvé za poslední dva měsíce.

Portugalsko bylo pandemií koronaviru zasaženo méně než jiné jihoevropské země, jako například Španělsko či Itálie. Tamní úřady hlásí přes 27 tisíc nakažených a více než 1 100 obětí.

Úřady proto již od pondělka začaly zmírňovat přijatá karanténní opatření. Kdy ale budou opět umožněny návštěvy v domovech důchodců, zatím stanoveno nebylo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video