Michel Barnier

Michel Barnier | foto: Reuters

Koronavirus v Bruselu. Nakazil se hlavní brexitový vyjednávač EU Barnier

  • 30
Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie v rozhovorech o budoucí podobě vzájemných vztahů unie s Británií po brexitu, ve čtvrtek oznámil, že byl pozitivně testován na nový koronavirus. V prohlášení zveřejněném na Twitteru dodal, že se cítí dobře a neklesá na mysli.

„Chtěl bych vás informovat, že jsem byl pozitivně testován na nemoc COVID-19. Cítím se dobře a snažím se myslet pozitivně. Dodržuji všechna potřebná opatření, stejně jako můj tým. Můj vzkaz všem, kdo jsou také zasažení nebo v izolaci: Společně se toho dostaneme,“ napsal Barnier na Twitteru.

Podporu Barnierovi na Twitteru bezprostředně vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel, který mu popřál brzké uzdravení.

Druhé kolo rozhovorů, které se původně mělo konat v Londýně tento týden, bylo kvůli epidemii koronaviru zrušeno už minulý čtvrtek. Plán na jednání prostřednictvím videokonference se dosud neuskutečnil.

Mnoho expertů nyní míní, že bude kvůli problémům způsobeným koronavirem nutné prodloužit přechodné období ve kterém se Británie ocitla po odchodu z Evropské unie 31. ledna, připomněl bruselský server Politico.

Britská vláda nicméně zatím trvá na tom, že se bude držet plánovaného časového rozvrhu. Navzdory pandemii chce tak Londýn s Bruselem dohodu o budoucích vztazích po brexitu nadále dojednat do konce roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video