Pacientka v milánské nemocnici se zdraví s příbuznými přes tablet. (7. dubna...

Pacientka v milánské nemocnici se zdraví s příbuznými přes tablet. (7. dubna 2020) | foto: Reuters

Pokrok v Itálii. Nemocní koronavirem nakazí méně než jednoho dalšího člověka

  • 31
V Itálii se výrazně snížila míra šíření koronaviru SARS-Cov-2. Jeden nakažený v průměru infikuje méně než jednoho dalšího člověka. „Je to mimořádný výsledek, když uvážíme, že ještě před několika týdny každý pozitivní člověk nakazil až čtyři další lidi,“ cituje ministra zdravotnictví Roberta Speranzu agentura APA.

V Itálii, kterou nynější pandemie zasáhla dosud nejhůře, se v posledních dnech projevuje příznivý trend klesajícího počtu nově nakažených i mrtvých.

V úterý italské úřady oznámily, že za poslední den evidovaly 3 039 nových případů nákazy oproti předchozím 3 599 případům. Jde o nejnižší počet od 13. března, tedy za 25 dnů. Obětí nemoci covid-19 je v zemi celkem už 17 127. Itálie bilanci aktualizuje každý den večer.

„Ještě nedávno křivka dramaticky stoupala, nyní začíná klesat. Preventivní opatření ukazují své výsledky. Můžeme začít plánovat budoucnost, musíme být ale realističtí a respektovat pravidla. Jinak hrozí nebezpečí, že dosud vykonanou práci zničíme,“ řekl ministr zdravotnictví Robert Speranza televizní stanici La7.

„Pracujeme na zahájení druhé fáze s uvolňováním opatření. Budeme ale muset nadále žít společně s virem, protože ten nezmizí,“ varoval Speranza.

Očekává se, že po 13. dubnu bude možné obnovit provoz vícero italských podniků. Větší svoboda pohybu by však měla být umožněna až po 4. květnu. „K normálnímu životu se vrátíme, když najdeme očkovací látku. Do té doby budeme muset přijímat preventivní opatření,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video