Pobyt v karanténě může rozložit dříve fungující vztahy. (ilustrační snímek)

Pobyt v karanténě může rozložit dříve fungující vztahy. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Z karantény rovnou k právníkovi. Čína hlásí rekordní počet žádostí o rozvod

  • 27
Příliš času pohromadě a z toho plynoucí konflikty s partnerem, kterému se už nedá vyhýbat. I to jsou důsledky karantény, v níž jsou po celém světě už více než dvě miliardy lidí. V Číně teď proto mnoho advokátních kanceláří hlásí plné kalendáře kvůli nebývale velkému množství žádostí o rozvod.

V Evropě je podle právničky Fiony Shackletonové nejvyšší nárůst žádostí o rozvod o letních prázdninách a přes Vánoce, kdy spolu lidé tráví nejvíce času. V Asii je tomu tak po čínském Novém roce a po přijímacích řízeních na vysoké školy. A nyní se ke kritickým spouštěčům zařadila karanténa.

„Stačí si jen představit, jaké to je, když jsou rodiny uzavřeny doma po dlouhou dobu,“ prohlásila v britské Sněmovně lordů právnička, jejímiž někdejšími klienty jsou například Paul McCartney, princ Charles, Madonna či Liam Gallagher.

Dalším důvodem však může být i fakt, že mnoho právních kanceláří nemá po dobu karantény otevřeno, tudíž se jim žádosti hromadí a pracovníci je musí posouvat.

Číňané o rozvodech diskutují na populární sociální platformě Weibo. Pod otázkou „Co uděláte, až zruší karanténu?“ mnoho uživatelů píše právě to, že se nechají okamžitě rozvést, uvedl server RadiiChina.

Zprávy sledujte jen dvakrát denně, radí psycholožka lidem v současné krizi

Úředník Lu Š’-ťün z města Ta-čou v provincii S’-čchuan listu SupChina sdělil, že od konce února, kdy jejich kancelář znovu otevřela, obdrželi přes 88 žádostí o rozvod, přičemž více než sto párů stále na podání žádosti čeká. 

„Se všemi žádostmi máme plné ruce práce do konce března,“ uvedl Lu Š’-ťün. Zároveň dodal, že velké procento tvořily mladé páry.

Do konce dubna pak mají plno kanceláře ve velkoměstech jako je Šanghaj, Šen-čen, Čcheng-tu či Kanton. A to k nelibosti vládních autorit, které doufaly, že dvouměsíční karanténa naopak povede k „baby boomu“, tedy zvýšení porodnosti. Od zrušení politiky jednoho dítěte v roce 2015 se totiž Čína snaží porodnost podporovat, ta však stále klesá.

Úředníci ve městě Luo-jang v provincii Che-nan umístili do ulic transparent, na němž stojí „přispějte své zemi, zůstaňte doma a udělejte si druhé dítě“:

Podle Číňanů diskutujících na sociálních sítích nárůst žádostí o rozvod dává smysl. „Když spolu nedokážou zůstat déle než pár dní, jak by spolu mohli vydržet celý život?“ ptají se.  

Problémy v soužití v karanténě se mohou různit, mohou být milostné i ekonomické. Zvyšuje se také riziko úzkostí a deprese a výjimkou nejsou hádky kvůli nerovnému dělení domácích povinností a péče o děti.

„Páry, které se chtějí rozvést, můžou zavolat den předem, a my jim přidělíme čas,“ popsala pracovnice jedné z kanceláří v prefektuře Suej-chua na severu Číny pro server Global Times. Kancelář počátkem března zprovoznila sjednávání schůzek přes online kalendář, ve kterém za jeden den obdrželi přes 15 žádostí.

Proces rozvodu či uzavření manželství podle úřednice trvá mezi 30 a 40 minutami, a to nejen pro rozvodová řízení, ale i pro uzavření nového svazku. „Kancelář budeme dezinfikovat vždycky předtím, než přijmeme další pár,“ ujistila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video