Německá kancléřka Angela Merkelová v ojedinělém televizním projevu označila pandemii koronaviru za největší výzvu, které Německo čelí od druhé světové války. (18. března 2020) | foto: AP

Německo zakáže shromažďování více než dvou lidí, Merkelová jde do karantény

  • 580
V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromáždění více než dvou lidí. Při nedělním jednání se na tom podle německých médií shodla kancléřka Angela Merkelová s ministerskými předsedy spolkových zemí. Kancléřka se rozhodla jít do domácí karantény poté, co se u lékaře, který ji v pátek očkoval, prokázala nákaza.

Výjimka z opatření, o němž informuje například agentura DPA nebo magazín Spiegel, se má vztahovat na rodiny a členy jedné domácnosti.

Řada spolkových zemí opatření proti koronaviru zpřísnila od soboty. V některých tak už platí zákazy shromažďování více než tří nebo pěti lidí na veřejnosti. Zavřeny v nich jsou restaurace i další gastronomická zařízení s výjimkou těch, kde je možné pokrmy vyzvednout s sebou nebo si je objednat přímo domů.

Nyní se tato nařízení rozšíří na celé území spolkové republiky. Navíc se zpřísní. Počet lidí, kteří se budou moci na veřejnosti setkávat, bude omezen dvěma. Vedle restaurací budou muset zavřít i všechna kadeřnictví, kosmetická studia či masážní salóny.

Spolkové země mohou navíc přijít s dalšími opatřeními. V neděli tak učinilo s Českem sousedící Sasko, které výrazně omezí vycházení. Od pondělí nebude možné bez pádného důvodu, kterým může být cesta do práce, k lékaři, na nákup nebo třeba procházka či sport v blízkosti domova.

Merkelová v domácí karanténě

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavirem. „V příštích dnech se nechá pravidelně testovat, nyní by test ještě nebyl plně průkazný,“ uvedl Seibert. Merkelová v pátek dostala očkování proti pneumokokům.

Pětašedesátiletá politička ještě dnes v podvečer na tiskové konferenci v Berlíně představila nová opatření v boji proti koronaviru, na nichž se domluvila s ministerskými předsedy spolkových zemí. Krátce poté se ale dozvěděla o nákaze lékaře, a rozhodla se proto jít okamžitě do domácí karantény. Z ní bude v dalších dnech pracovat.

Počet nakažených v Německu za 24 hodin stoupl o něco méně než v předchozích dnech. Zvýšil se o 1948 na 18 610. 

Nakazit se může až 70% Němců, řekla Merkelová 11. března:

11. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video