Německý pacient nakažený koronavirem byl převezen do Univerzitní nemocnice v...

Německý pacient nakažený koronavirem byl převezen do Univerzitní nemocnice v Düsseldorfu. (26. února 2020) | foto: AP

Na nový typ koronaviru by mohlo zemřít až 280 tisíc Němců, říká expert

  • 145
Podle německého experta na koronaviry Christiana Drostena by nový typ koronaviru mohl dlouhodobě zapříčinit smrt až 280 tisíc Němců. Sám však poznamenal, že samostatné výpočty dávají „málo smyslu“, v případě pomalého rozšiřování se podle něj totiž oběti koronaviru ztratí v normální úmrtnosti.

Drosten, který působí jako ředitel institutu virologie v největší berlínské nemocnici Charité, to řekl v rozhovoru s deníkem Neue Osnabrücker Zeitung. Šíření koronaviru se podle Drostena zastaví až v momentě, kdy budou dva ze tří lidí alespoň dočasně imunní, protože už infekci překonali.

Institut Roberta Kocha zatím informoval o tom, že se v Německu za posledních 24 hodin objevilo 185 dalších případů nákazy. Celkem jich úřady dosud zaznamenaly 534.

„Při celkové populaci 83 milionů by dvě třetiny bylo téměř 56 milionů lidí, kteří by se museli infikovat, aby se šíření zastavilo. Při úmrtnosti 0,5 procenta by v tom případě bylo nutné počítat s 278 tisíci oběťmi koronaviru,“ řekl virolog listu.

Sám ovšem posléze poznamenal, že samostatně takové výpočty dávají „málo smyslu“, protože je třeba vzít v potaz čas. „V případě pomalého rozšiřování se oběti koronaviru ztratí v normální úmrtnosti,“ poznamenal s tím, že každý rok v Německu umírá 850 tisíc lidí. Jejich věkový profil je přitom podobný tomu u obětí nového typu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19.

Ve spolkové republice bylo do pátečního rána podle údajů Institutu Roberta Kocha, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví, zaznamenáno 534 případů nákazy. Nárůst o 185 případů od čtvrtečního dopoledne je zatím za jediný den nejrychlejším. Žádnou oběť na životě si v zemi infekce nevyžádala. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video