Podle výpočtu expertů korejská raketa směřovala na Havaj. Ilustrační foto

Podle výpočtu expertů korejská raketa směřovala na Havaj. Ilustrační foto | foto: Reuters

Korejská raketa mířila údajně na Havaj

  • 52
Raketa dlouhého doletu Tepodong-2, kterou ve středu vypálila do nebe Severní Korea, měla namířeno do moře u havajského souostroví. S informací přišla japonská média s odvoláním na japonské a americké vojenské odborníky, kteří nyní zkoumají možné důvody tohoto směru.

Informaci přinesl japonský list Sankei šimbun. Japonští a američtí vojenští odborníci po analýze dráhy letu dospěli k závěru, že balistická raketa Tepodong-2 mířila na toto tichomořské souostroví, cituje list nejmenované japonské a americké vládní činitele.

Raketa byla jednou ze sedmi, které se ve středu krátce po vystřelení komunistickým režimem zřítily do Japonského moře a nezpůsobily žádnou škodu. - více zde

Kromě Tepodongu-2 byly ostatní rakety krátkého nebo středního doletu. Odborníci dospěli k tomuto závěru po analýze informací o letu střel.

Část informací získali od letounu typu RC - 135 S, který je vybaven pozorovacím zařízením schopným monitorovat balistické rakety v oblasti.

Raketa Tepodong-2, která je nejvyspělejší raketou Severní Koreje, má dolet až 15 tisíc kilometrů a je zřejmě schopná zasáhnout až území Spojených států.

Havaj leží asi sedm tisíc kilometrů jihozápadně od Severní Koreje. Není však jasné, píše list, proč by měly být cílem havajské ostrovy. Podle některých odborníků se Pchjongjang zřejmě snažil ukázat, že tato raketa může doletět až na území Spojených států.

Možná ale mířila na havajské ostrovy proto, že je tam hlavní stan americké tichomořské flotily. Severní Korea se možná také chtěla vyhnout tomu, aby zasáhla Aljašku, protože na této trase by raketa mohla omylem zasáhnout zemi.

Severokorejský ministr obrany nyní oznámil, že země může vyslat další raketu dlouhého doletu. Zpravodajské služby Jižní Koreje také zřejmě zaznamenaly pohyb dvou střel Tepodong-2 na východě země svého severního souseda. Podle Bílého domu ale KLDR nemá na odpalovací rampě žádnou další mezikontinentální raketu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video