Tajfun Tapah se prohnal Japonskem a okolo Koreje. Zranil desítky lidí

  • 0
Nejméně 30 lidí se od neděle v Jižní Koreji zranilo v důsledku silného tajfunu Tapah. Bouře vedla ke zrušení 250 letů a přerušení dodávek elektřiny do více než 27 tisíc domácností. Japonsko hlásí 30 zraněných a 30 tisíc odběratelů bez proudu.

Tajfun neudeřil na Korejský poloostrov přímo, prohnal se ale kolem něj. Mohutné srážky a vichr způsobily potíže v řadě měst na jihu Jižní Koreje, kde poničily domy a zaplavily ulice. Zrušeno muselo být 250 letů na jedenácti jihokorejských letištích, sdělilo ministerstvo vnitra. 

Jeden člověk v Jižní Koreji utrpěl vážné zranění, dalších 29 lidí bylo zraněno lehce. Některá jihokorejská média informovala také o třech mrtvých, podle resortu vnitra však žádné z úmrtí nezavinil přímo tajfun. 

Meteorologové uvedli, že tajfun už zeslábl na tropickou bouři s větrem dosahujícím 90 kilometrů za hodinu. V pondělí postupoval severovýchodním směrem podél pobřeží Japonska. 

Japonská meteorologická agentura vydala varování před silným vichrem, vysokými vlnami a sesuvy půdy. Narušena je železniční i letecká doprava.

Živel už v pátek a v sobotu sužoval jihojaponský ostrov Okinawa, kde bylo lehce zraněno 18 lidí. Dalších 12 zraněných hlásí ostrov Kjúšú, kde zůstává bez elektřiny kolem 30 tisíc odběratelů. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video