Šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačev

Šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačev | foto: Profimedia.cz

Hackerské útoky ruských agentů jsou jen strašákem Západu, tvrdí Moskva

  • 29
Rusko obviňuje z kyberútoků nově i Německo. Místní vláda si je téměř jistá, že za sérií hackerských útoků ve světě stojí agenti Kremlu. Potvrdil to mluvčí Bundestagu Spolkového sněmu Steffen Seibert, který zároveň Rusko vyzval, aby s takovými aktivitami skoncovalo. Veškerá obvinění však Moskva zarytě odmítá.

Podle ruského ministerstva zahraničí jsou nová obvinění na jejich adresu jen zinscenovanou propagandou a špionománií. 

Současně také ruská média očekávají v souvislosti s dalším vyostřením rusko-západních vztahů novou vlnu protiruských opatření. Podle šéfa zahraničního výboru Rady federace Konstantina Kosačeva je obviňování součástí plánu Západu, který chce jen udržovat aktuálním téma ruské agrese.

Kosačeva to uvedl v rozhovoru pro list Izvestija kde ještě dodal, že podle Kosačeva „existuje nějaký zkoordinovaný plán, který má udržovat téma ruské hrozby. V tomto plánu jsou určité mezery, které je potřeba vyplnit informacemi. Za tím účelem se ze šuplíků vytahují příběhy z minulosti, které nejsou prokázané a na které Rusku nedávají možnost reagovat.“

Své pochybnosti o nových obviněních vyjádřil například i bývalý člen ruské rozvědky Pjotr Suslov. „Rusko je součástí OPCW a může tak oficiálně získávat od organizace informace. Nechápu, v čem byl smysl běhat houfem kolem centrály (OPCW). Je to zvláštní, rozvědka takto nefunguje,“ cituje Suslova list Kommersant.

Ruská média očekávají v souvislosti s dalším vyostřením rusko-západních vztahů novou vlnu protiruských opatření. Kommersant v pátek napsal, že Západ nemá o ruské vině žádné pochybnosti vzhledem k výčtu důkazů, které nizozemská strana zveřejnila. Kosačev přitom poznamenal, že Moskva je už na odvetné kroky připravená.

Obvinění se postupně množí, ruské prsty vidí i za oceánem

Mezi nejnovější účastníky skandálu se řadí zmiňované Německo. „Také spolková vláda s pravděpodobností hraničící s jistotou vychází z toho, že za kampaní APT28 je ruská vojenská rozvědka APT28,“ řekl Seibert s odkazem na hackerskou skupinu, jíž bývá přičítána odpovědnost za útoky na datové sítě německých úřadů a institucí včetně Spolkového sněmu. „Toto hodnocení spočívá na celkově velmi dobrých vlastních faktech a zdrojích,“ doplnil. Vláda má podle Seiberta „plnou důvěru“ i v obdobná tvrzení britských a nizozemských úřadů. 

Spojené státy obvinily sedm pracovníků ruské rozvědky z kyberútoků

Nizozemsko podle informací místního ministerstva zahraničí zhatilo jeden z útoků ruských hackerů už v dubnu a vyhostilo čtyři agenty. K obviněním se vzápětí připojila i Velká Británie, když ministr zahraničí Jeremy Hunt obvinil ruskou vojenskou rozvědku GRU, že napříč kontinenty páchá kybernetické útoky na politické a sportovní instituce, podniky i média.

Další obvinění ruští agenti jsou ve Spojených státech amerických. Zámořské ministerstvo spravedlnosti obvinilo z kybernetických útoků sedm údajných pracovníků ruské vojenské rozvědky, což ve Washingtonu zástupce ministerstva John Demers. Mezi obviněnými najdeme čtyři lidi vyhoštěné v dubnu z Nizozemska pro pokus o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video