Diskuze

Narkobarona ze zálivu chtěli před zvláštní tribunál, nakonec ho vydali do USA

Kolumbie ve středu vydala do Spojených států dlouholetého narkobarona Daira Antonia Úsugu, známého jako Otoniel, který v USA čelí obvinění kvůli obchodu s drogami. Oznámil to kolumbijský prezident Iván Duque. Otoniel vedl drogový kartel Klan ze zálivu (Clan del Golfo), který ovládal asi 30 procent exportu kokainu z Kolumbie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Trest smrti je zcela odpovídající.

0 0
možnosti
ML

Možná, že by po těch dlouhých letech neúspěchů (neúspěchů, protože vždy po dopadení hlavy nějakého kartelu vyroste 10 hlav dalších) bylo načase začít diskutovat o tom, jak regulovat tento trh s produkty s významnou přidanou hodnotou - pokud nejbohatší země na světě vytváří tak velkou poptávku (a jistě nejen ony), pak například státní řízená distribuce těchto drog a registrace uživatelů mohla problém částečně řešit - sebrat šílené marže překupníkům, zabránit míchání produktu a vyhlásit STÁTNÍ monopol na výrobu, distribuci a prodej. Ano, zůstane vám 10% klientů, co se nikdy nezaregistrují, ale "trh" by pak byl pod dohledem, náklady na výrobu zlomkové a úspory v podobě lidských životů, lidských osudů a kariér by byly 100x lepší než dnešní systém, kdy si agentury na vymáhání práva (ATF apod.) kolíkují terén a vychovávají vlastní spolupracující kmotry. Co je lepší? Jeden Otoniel a za něj 10 dalších nových Otonielů nebo žádný další Otoniel?

2 0
možnosti
MG

Takže systém opět (nebo pořád?) funguje, hezky. Kdo viděl Narcos, tam bylo krásně ukázáno, jak je drogovým bossům jedno, jestli je budou soudit a trestat doma, ale jak se bojí vydání do USA jako čert kříže. Doma by měli přinejhorším fešácký kriminál, v USA budou stejným číslem na oranžové kombinéze, jako kterýkoli místní grázl. Bez jakýchkoli výsad a pravděpodobně na doživotí nebo alespoň na desítky let.

4 0
možnosti