Ochranka gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho - Prezidentova kolona se dostala pod výstražnou palbu (23. listopadu 2008) | foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Kolonu se dvěma prezidenty zastavila v Gruzii střelba

  • 99
V Gruzii se dostala pod varovnou palbu kolona, ve které jel tamější prezident Michail Saakašvili a jeho polský protějšek Lech Kaczynski. Výstřely se ozvaly u hranic s odtrženým regionem Jižní Osetie a státnickou řadu vozidel donutily ke zpátečce.

Svědek události, který cestoval s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim, sdělil, že muži v jihoosetských uniformách pálili do vzduchu varovné střely ve chvíli, kdy se konvoj přiblížil asi na třicetimetrovou vzdálenost od hraničního pásma.

Nikdo nebyl zraněn a kolona se dala na cestu zpět. Podle úředníků doprovázejících polského prezidenta Lecha Kaczynského se nedal přesně určit směr, odkud se rány ozývaly.

Ochranka gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho

"Jeli jsme po silnici směrem do Osetie. Kolona nedojela do svého cíle, jsme zpět na cestě do Tbilisi. Slyšeli jsme střelbu, nevíme, co se děje," sdělil Kaczynského sekretář Michal Kaminski.

Gruzínské úřady uvedly, že střely mířily z území Jižní Osetie, což se ale nepodařilo ověřit.

Polská hlava státu je v Gruzii jako oficiální host vlády při oslavách pátého výročí růžové revoluce, která vynesla k moci Saakašviliho.

Incident pravděpodobně souvisí s nynějšími vyhrocenými vztahy mezi Gruzií a Ruskem. V srpnu vstoupily ruské tanky do Gruzie, aby zabránili snahám Saakašviliho, který chtěl silou přivést k poslušnosti odbojné proruské separatistické regiony Jižní Osetii a Abcházii. - více o rusko-gruzínském válečném konfliktu se dočtete zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video