Britští aktivisté postříkali falešnou krví budovu ministerstva, ale i sebe

  • 23
Klimatičtí aktivisté ve čtvrtek plánovali pomocí starého hasičského vozu, který koupili na eBayi, nastříkat na budovu ministerstva financí v centru Londýna asi 1 800 litrů falešné krve. Požární hadice se jim však po chvíli vymkla zpod kontroly a barva se vylila na ulici. Policie zatkla čtyři z nich včetně třiaosmdesátiletého muže. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Falešná krev z uvolněné hasičské hadice však stačila znečistit fasádu sto let staré budovy a schody před ministerstvem financí v londýnském Westminsteru, uvádí Reuters.

Čtveřice aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) přijela před ministerstvo hasičským autem ozdobeným transparentem „Přestaňte financovat klimatickou smrt“. Tentýž slogan pak nasprejovali i na budovu ministerstva.

Jeden z aktivistů sdělil agentuře Reuters, že „ministerstvo financí narušuje boj ostatních vládních úřadů proti klimatickým změnám, jelikož se stará pouze o hospodářský růst“.

Falešná krev, která podle listu The Guardian obsahovala šťávu z červené řepy, má podle aktivisty symbolizovat lidi, kteří kvůli změnám klimatu ve světě umírají či zemřou v budoucnosti, pokud svět v tomto směru nic nepodnikne.

„Bojuji ze všech sil za má čtyři vnoučata, která jsou v existenciálním ohrožení,“ sdělil BBC třiaosmdesátiletý aktivista Phil Kingston.

Příslušníci hnutí Extinction Rebellion narušovali svými protesty v dubnu jedenáct dní dopravu v Londýně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video