Severokorejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě farmy (12. září 2020)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě farmy (12. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Sbírejte byliny, nařídila lidem KLDR. Hodlá tak řešit nedostatek léků

  • 85
Severní Korea se hodlá kvůli vážnému nedostatků léků zaměřit na výrobu tradičních bylinných přípravků, které mají posílit soběstačnost země. S odkazem na své zdroje to uvedl sever DailyNK, podle něhož bude pro mnohé obyvatele sběr bylin povinnou záležitostí. Vše, co lidé najdou, musí nahlásit a odevzdat úřadům.

Podle zdrojů DailyNK severokorejská vláda začátkem ledna nařídila provinčním, městským a okresním výborům, aby zmobilizovaly veškeré dostupné zaměstnance k zajištění dodávek přísad pro výrobu tradičních bylinných léčiv, nazývaných v korejštině jako „gorjeojak“.

Severokorejské ministerstvo zdravotnictví má podle serveru zájem například o kořen atraktylisu velkoúborného, jenž se používá při vysoké hladině krevního cukru, poruchách trávení, nadýmání, průjmu či zácpě, ale také při potížích s ledvinami nebo při celkovém oslabení organismu.

Úředníci rovněž požadují sběr jerlínu žlutavého, který se v tradičním léčitelství používá při poruchách trávení, neuralgii či žloutence.

Zdroj DailyNK, jenž v jihokorejském Soulu provozují severokorejští disidenti a přeběhlíci, popsal, že KLDR se k tomuto kroku uchýlila poté, co většina továren vyrábějících syntetická léčiva z převážně dovezených přísad, musela kvůli pandemii koronaviru pozastavit provoz.

KLDR loni rychle zareagovala na hrozbu šíření covidu-19 uzavřením hranic, což mělo negativní dopad mimo jiné na její obchod se sousední Čínou. Země se kromě nedostatku léků potýká s rozsáhlou chudobou, nedostatkem potravin a diplomatickou izolací. Kvůli svému jadernému a zbrojnímu programu podléhá mezinárodním sankcím.

11. října 2021

Vše se musí ohlásit a odevzdat

„Ústřední výbor vyzval zdravotnická zařízení, aby pacienty léčila pomocí lokálně vyrobených bylinných přípravků,“ popsal zdroj s tím, že úřady v souvislosti s opatřením zdůrazňují soběstačnost v sektoru zdravotnictví.

KLDR vyhlásila válku pouličním prodejcům. Máme zemřít hlady? nechápou lidé

Úředníci napříč provincií Rjanggang pak podle DailyNK uspořádali 4. ledna mimořádnou schůzku s továrními a podnikovými kádry, kterým nařídili, aby nasbírali a odevzdali nejméně kilogram kořene atraktylisu a kořene kozince blanitého, jenž se užívá při chronické únavě, nechutenství či anémii. 

„Veškeré relevantní organizace musí posílat získané rostlinné přísady do určené regionální nemocnice a své výsledky nahlásit ministerstvu zdravotnictví. Lidé si nesmí nic nechat pro sebe,“ popsal zdroj.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video