Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útoku severokorejské armády. (25. května 2010)

Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útoku severokorejské armády. (25. května 2010) | foto: AP

KLDR přerušila veškeré vztahy s Jižní Koreou a hrozí vojenskou silou

  • 402
Severní Korea oznámila, že přerušuje vztahy se Soulem. Je to prý odveta za včera vyhlášené sankce proti Pchjongjangu. Už předtím KLDR prohlásila, že jakékoli ohrožení jejích výsostných vod bude znamenat tvrdou vojenskou odpověď. Podle nepotvrzených zpráv je milionová armáda KLDR v bojové pohotovosti.

Prohlášení kldr

1. Všechny vztahy s loutkovými úředníky budou přerušeny.
2. Po dobu úřadování jihokorejského prezidenta I Mjong-baka nebude existovat žádný dialog ani kontakt mezi vládami.
3. V KLDR bude pozastavena práce Červeného kříže.
4. Všechna komunikační spojení mezi severem a jihem budou zrušena.
5. Všichni zaměstnanci jihu musí okamžitě opustit industriální zónu Kesong.
6. Zahájíme protiútok proti úředníkům, kteří vedou psychologickou válku vůči severu.
7. Cesty jihokorejských lodí a letadel přes naše území budou zakázány.
8. Všechny otázky mezikorejských vztahů budou posuzovány podle válečného práva.

autor: Reuters

"Komise pro mírové sjednocení Korejí formálně vyhlašuje, že od této chvíle úplně zastavuje všechny vztahy mezi oběma zeměmi," napsala severokorejská státní agentura KCNA.

Od teď je podle prohlášení zastavena i veškerá komunikace mezi oběma státy. Jihokorejské lodě nesmí do vod KLDR a letadla se nesmí objevit ve vzdušném prostoru stalinistické říše. Jihokorejci také musí opustit společnou průmyslovou zónu Kesong.

Navíc podle prohlášení KLDR přestává platit dohoda o neútočení. "Není potřeba ukazovat slitování nebo trpělivost takovým konfrontačním maniakům, patolízalům, zrádcům a zlým válečným štváčům kolem prezidenta I Mjong-baka," píše se v prohlášení.

Nejnovější prohlášení Pchjongjangu je zatím posledním dějstvím války slov na Korejském poloostrově. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová včera v Číně prohlásila, že Washington udělá vše pro zastavení eskalace násilí na Korejském poloostrově. Místo toho ale obě strany svoji rétoriku dál vyostřují.

A na obou stranách se už ale i chřestí zbraněmi. Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman včera oznámil, že Američané spolu s Jihokorejci v nejbližší době uskuteční protiponorkové cvičení.

JAK EXPERTI USVĚDČILI KLDR?

Na dně našli část torpéda s označením KLDR

Netajil se s tím, že jde o součást opatření po zveřejnění výsledků vyšetřování, které odhalilo, že jihokorejskou korvetu 26. března ve Žlutém moři potopilo torpédo KLDR. Na lodi tehdy zemřelo 46 jihokorejských námořníků.

Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útok severokorejské armády. (25. května 2010)

Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útoku severokorejské armády. (25. května 2010)

Pchjongjang dnes rázně odpověděl a navíc obvinil Soul, že hranici narušují jihokorejská plavidla. "Pokud budou Jihokorejci pokračovat v narušování našich teritoriálních vod, KLDR přijme vojenská opatření k ochraně svého moře a jih bude zodpovědný za všechny následky," citovala státní severokorejská státní agentura KCNA nejmenovaného vysokého představitele režimu.

Milionová armáda KLDR může být v pohotovosti

Světová média v noci na dnešek nadzvedla zpráva jihokorejské agentury Jonhap, podle níž Kim Čong-il oznámil, že vojsko KLDR je připravené na válku. Informaci poskytla exilová skupina uprchlíků z KLDR, která monitoruje dění ve stalinistické říši.

Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útok severokorejské armády. (25. května 2010)

Jihokorejští vojáci nacvičují obranu proti případnému útoku severokorejské armády. (25. května 2010)

vážné ÚTOKY KLDR NA JIHOKOREJCE

leden 1967 - Jihokorejská válečná loď byla napadena u hranice s KLDR, zemřelo 39 námořníků.
leden 1968 - Při napadení prezidentského paláce v Soulu zemřelo 71 lidí.
říjen 1983 - Exploze zničila rangúnský hotel, kde přebýval jihokorejský prezident, zemřelo 21 lidí.
listopad 1987 - Při útoku na jihokorejské letadlo zemřelo 115 lidí
březen 2010 - Torpédo KLDR potopilo korvetu Čchonan, zemřelo 46 námořníků.

Skupina ale později na své webové stránce uvedla, že se zpráva sice v KLDR vysílala v den oficiálního představení výsledků vyšetřování, ale ještě před jejich zveřejněním.

"Nedoufáme ve válku, ale pokud se Jižní Korea s USA a Japonskem v zádech pokusí nás napadnout, Kim Čong-il nařídil ukončit otázku sjednocování nedokončenou za (Korejské) války," uvedla tehdy údajně zpráva.

Jihokorejská armáda zatím žádné neobvyklé aktivity na druhé straně hranice nezaznamenala.

Už tak napjatou atmosféru ještě přiostřují média. Agentura KCNA tak například citovala deník Mindžu Joson, který tvrdí, že Soul celý incident sehrál, aby měl záminku k invazi.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak včera v reakci na výsledky vyšetřování oznámil zastavení veškerého obchodu se Severní Koreou a v poselství k národu oznámil, že Soul oficiálně obviní KLDR z útoku na svou loď na půdě Rady bezpečnosti OSN. (více čtěte zde)

Soul také například obnovil propagandistické vysílání rozhlasu do KLDR a brzy ho podle BBC opět zavede i do tlampačů poblíž demilitarizované zóny. Program s názvem Hlas svobody se poprvé ozval v pondělí večer a bude se vysílat třikrát denně.

Do KLDR také poputují propagandistické letáky. Tajnůstkářský režim už varoval, že na jakákoli propagandistická zařízení na přísně střežené hranici bude střílet.

Jihokorejští vojáci testují zátarasy, které lemují demilitarizoanou zónu. (25. května 2010)

Jihokorejští vojáci testují zátarasy, které lemují demilitarizovanou zónu. (25. května 2010)

Na stranu Jižní Koreje se postavil Washington. Šéf Bílého domu Barack Obama vyjádřil jihokorejskému prezidentovi "plnou podporu" a nařídil americké armádě, aby úzce spolupracovala s jihokorejskými ozbrojenými silami s cílem "zabránit nové agresi" Severní Koreje.

Spojené stáy mají na jihu Korejského poloostrova 28 tisíc vojáků, na druhé straně hranice je jedna z největších pozemních armád na světě - KLDR může vyslat do boje kolem milionu mužů a žen. Válku slov by se zítra v Soulu mohla pokusit uklidnit Hillary Clintonová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video