Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-jin

Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-jin | foto: Profimedia.cz

KLDR poslala do Jižní Koreje tajné agenty, aby zavraždili ministra

  • 31
Severokorejci poslali do Soulu vražedné komando, které mělo zabít jihokorejského ministra obrany Kima Kwan-jina. Je to poprvé, kdy si stalinističtí špioni chtěli troufnout na tak vysokého představitele Jižní Koreje.

Podle deníku JoonAng Ilbo dostaly jihokorejské a americké tajné služby tip na vražedné komando a snažily se ho vypátrat po celém jihu Korejského poloostrova.

"Není jasné, jestli KLDR vyslala své agenty, najaté cizince ze třetí země, nebo misi dostali na starosti špioni, kteří už v Jižní Koreji působí," cituje list svůj anonymní zdroj. "Ale je jisté, že tým, jenž se snaží zavraždit ministra Kima, jedná na příkazy ze severu," dodal zdroj listu.

O chystané vraždě se zmiňuje i nejmenovaný zdroj jihokorejské agentury Jonhap. Úřad ministra obrany však podle listu The Daily Telegraph citlivou záležitost nechce komentovat. Mluvčí resortu jen uvedl, že se úroveň ministrovy obrany v poslední době nijak výrazně neměnila.

Ministr štval proti KLDR

Kim Kwan-jin leží soudruhům v Pchjongjangu v žaludku, především proto, že žádal ostrou odpověď na loňské ostřelování jihokorejských ostrovů raketami z KLDR, při kterém zemřeli čtyři Jihokorejci.

V březnu přikázal vojákům, aby při napadení ze severu bez okolků pálili. Když se objevilo, že některé jednotky používají fotky severokorejských vládců jako terče, žádal severokorejský tisk okamžitou popravu ministra.

Média přitom Kima běžně označovala jako zrádce a válečného štváče. V minulosti už několikrát vyšly na světlo případy, kdy se agenti KLDR snažili zavraždit uprchlíky ze stalinistické říše. Teď je to ale poprvé, kdy si chtěli troufnout na tak významného prominenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video