KLDR profituje ze smartphonů, které porušují sankce. Podezření padá na Čínu

  • 15
V totalitní Severní Koreji vzkvétá obchod s chytrými telefony, které jsou zdrojem velkých příjmů pro tamní režim. Dovoz součástek smartphonů do KLDR přitom porušuje sankce OSN. Součástky pochází od čínských, tchajwanských i japonských firem.

Do Severní Koreje se neupřesněnou cestou dostává hardware do smartphonů, na který se vztahují sankce OSN z roku 2017. Z tohoto hardwaru se v KLDR vyrábí mobily pod severokorejskou značkou, například Arirang či Pyongyang 2423. 

Mnohé severokorejské mobily obsahují polovodičové čipy z Tchaj-wanu, baterie vyrobené v Číně a verze operačního systému Android americké společnosti Google. Upozornila na to agentura Reuters, která se odvolává na technologické experty a zběhy z KLDR. 

Loni zhotovený Pyongyang 2423 má komponenty tchajwanské firmy MediaTek a japonské společnosti Toshiba. Identifikační číslo zařízení ukazuje, že telefon vyrobila čínská firma Gionee.

“(Tyto) součástky jsou všechny na mezinárodním seznamu sankcí proti KLDR, což vyvolává otázky,” uvedl Jihokorejec Lee Young-hwan, který se zabývá severokorejskými mobily. 

MediaTek tvrdí, že sama žádné produkty do KLDR nedovezla a sankce plně dodržuje. Také Toshiba popřela, že by s KLDR obchodovala. Google připomněl, že jakýkoliv výrobce hardwaru může použít open-source software Androidu. Gionee na žádost o komentář zatím nereagovala. 

Kim se vozí luxusními Mercedesy. Jejich výrobce netuší, jak se k nim dostal

Na nenasyceném trhu KLDR je velká poptávka po chytrých telefonech, které mohou sloužit i pro aktivity v šedé ekonomice. Podle odhadů vlastní mobil kolem šesti milionů Severokorejců, tedy čtvrtina obyvatelstva chudého a izolovaného komunistického státu.

Pchjongjang vybírá neupřesněné poplatky z užívání mobilů, jejichž funkce zároveň osekává. Severokorejci mohou volat jen na vnitrostátní čísla a režim jim silně omezuje i stahování a přenos souborů. Lee tvrdí, že pokud si instalují zakázané programy, telefon přestane správně fungovat a data se zničí.

Pro mnohé Severokorejce je pořízení mobilu stále velmi drahé. Zařízení obvykle stojí v přepočtu 2 400 až 9 400 korun. Severokorejci vydělávají měsíčně v průměru v přepočtu 2 400 korun. Tedy asi čtyři procenta toho, co Jihokorejci, vyplývá z dat vlády v Soulu.

KLDR čelí sankcím kvůli svému raketovému a jadernému programu. Pchjongjang opakovaně vyhrožuje Soulu i jeho spojenci Washingtonu. Míra porušování lidských práv v KLDR snese podle expertů OSN srovnání se zvěrstvy nacistů. Sousední komunistická Čína je dlouhodobě jediným významným spojencem Pchjongjangu. 

VIDEO: Trump při setkání s Kimem jako první prezident USA překročil severokorejskou hranici (30. června 2019): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video