Kim se nezúčastnil hlavních oslav, média spekulují o koronaviru

  • 141
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se neobjevil na tradičním výročí narození svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Jeho absence je zarážející zejména proto, že se jedná o nejvýznamnější slavnost v zemi. Média proto spekulují, že se nakazil koronavirem. Podle další teorie prý jen vysílá signál, že už dále nechce žít ve stínu svých předků.

Během takzvaného Dne slunce severokorejský stát pořádá ohromné slavnosti, včetně masivních vojenských přehlídek. V některých případech při nich komunistický režim demonstroval i účinnost svého vojenského arzenálu.

108. výročí narození zakladatele KLDR se však nečekaně obešlo bez přítomnosti Kim Čong-una. Na fotkách státních médií jsou vidět ostatní funkcionáři, jak dodržují tradici a klaní se v Paláci slunce Kumsusanu, mauzoleu Kim Ir-sena. Jeho vnuk ale mezi nimi nebyl.

Stalo se poprvé od roku 2011, aby severokorejský vůdce absentoval na takto významné události. Neúčastnila se jí ani jeho sestra Kim Jo-čong, která je v čele severokorejského propagandistického oddělení, podotýká stanice Al-Džazíra

KLDR vypálila další střely, po 150 kilometrech spadly do moře

Naposledy státní média publikovala fotky Kim Čong-una ze soboty 11. dubna, kdy přihlížel vojenskému cvičení a vedl zasedání, na kterém požadoval rozhodnější opatření proti koronaviru. Ačkoliv v úterý KLDR během probíhajících jihokorejských voleb vypálila rakety, Kim Čong-un se na demonstraci síly neukázal.

Důvod jeho nepřítomnosti se stal předmětem mnoha spekulací. Mluví se o tom, zda se severokorejský vůdce nenakazil nemocí covid-19.

Země tvrdí, že nemá žádný případ infekce, vzhledem k její blízkosti k Číně a tajnůstkářské povaze režimu však o severokorejských statistikách převládají pochybnosti. KLDR nicméně nechala uzavřít hranice a zahraniční diplomaty poslala do karantény a následně domů.

Nula nakažených, chvástá se KLDR. Experti tuší možnou katastrofu

Možná se Kim Čong-un nezúčastnil jen z preventivních důvodů. Je zvyklý lidi hodně objímat, což je v období šíření nákazy nebezpečné, řekl stanici CNN John Delury, profesor mezinárodních studií z Univerzity Jonse v Soulu.

Severokorejský vůdce svou nepřítomností mohl též lidu vyslat signál, aby bral nařízení o sociální vzdálenosti vážně. Server Korea Times podotýká, že oslav se účastnilo méně lidí než obvykle, nepochybně kvůli obavám z koronaviru. KLDR před jejich uspořádáním zrušila jiné akce, které je obvykle doprovázejí.

Nejmenovaný úředník z ministerstva sjednocení, řekl serveru Korea Herald, že pochybuje, že by toto vysvětlení bylo tím opravdovým. Upozorňuje, že Kim Čong-un v polovině února vzdal hold svému otci i přes zesílenou antivirovou kampaň v zemi.

Podle některých analytiků důvod nemusí být hygienický, ale mocenský. „Kim Čong-un se chce odtrhnout od minulosti, stejně tak jako od tradičního kultu osobnosti,“ myslí si Ahn Čan-il, výzkumník na univerzitě v Soulu, který uprchnul z KLDR. „Chce být označován za vůdce, který je moderní a kompetentní, a ne jen za potomka svých předchůdců,“ řekl Čan-li serveru Japan Times.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Této teorii by nasvědčovalo i to, že navzdory zvyklostem Kim Čong-un neposlal k sochám svých předků ani kytici. „Mohlo by to být součástí propagandistické snahy Severní Koreje distancovat Kim Čong-una od odkazů dědečka a otce a zdůraznit naopak jeho vlastní úspěchy,“ tvrdí Rachel Leeová, bývalý analytička americké vlády se zaměřením na KLDR.

Stanice CNN však podotýká, že už v minulosti vůdci KLDR náhle zmizeli. Podle různých teorií smrtelně onemocněli či na ně byl spáchán atentát. Nakonec se ale vždy objevili, ačkoliv se z některých náznaků či přímo z vyjádření severokorejských médií dalo vyvodit, že měli zdravotní problémy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video