Vojenská přehlídka v Pchjongjangu (16. února 2012)

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu (16. února 2012) | foto: AP

Kim Čong-un je první tajemník. Funkce generálního je navždy jeho otce

  • 72
Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un byl během mimořádného zasedání jmenován prvním tajemníkem strany. Po smrti otce na něj postupně přecházejí všechny významné posty v komunistické zemi.

Mladý nástupce v prosinci zesnulého Kim Čong-ila bude od nynějška zastávat post "prvního tajemníka" strany. Funkce byla nově vytvořená na výjimečném sjezdu strany.

Raketa je připravena

Severní Korea začala do rakety tankovat palivo. Ta by měla být vypuštěna v následujících dnech u příležitosti stých narozenin zesnulého vůdce Kim Ir-sena. Agentura Nová Čína uvedla, že všechny přípravy ke startu byly dokončeny a že satelit je již v nákladovém prostoru. Podle dřívějších prohlášení se očekává, že raketu KLDR vypustí v termínu 12. až 16. dubna. Někteří experti považují za pravděpodobný termín startu už čtvrtek 12. Také meteorologové se k tomuto datu s ohledem na předpověď počasí přiklánějí; za další vhodný den pak označují sobotu.

Na konferenci byl zároveň "in memoriam" jmenován Kim Čong-il jako "věčný generální tajemník". Generální tajemník přitom byla funkce, kterou měl nově zastávat Kim Čong-un. Jak podotýká agentura Reuters, vytvoření nové funkce dává smysl, protože například funkce prezidenta je taktéž navždy rezervována pro zakladatele KLDR Kim Ir-sena.

Po věčném prezidentu Kim Ir-senovi, věčném generálním tajemníku Kim Čong-ilovi nyní zemi povede první tajemník Kim Čong-un.

Severokorejská média to oznámila v den, kdy se koná sjezd Korejské strany práce, na němž se obecně očekávalo povýšení Kim Čong-una do dalších významných politických funkcí.

Severokorejská strana se sešla v době, kdy celý svět očekává, zda komunistická země opravdu vystřelí plánovanou raketu. Zatímco podle oficiálních zpráv režimu půjde o raketu nesoucí průzkumný satelit, svět se obává, že se ve skutečnosti jedná o test zbrojních technologií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video