Kim na bílém koni. Vůdce KLDR vyjel se ženou a generály na posvátnou horu

  • 82
Severokorejská státní televize KRT zveřejnila nové propagandistické video, ve kterém Kim Čong-un na bílém koni zdolává posvátnou horu Pektusan. V cestě na vrchol ho doprovázela manželka Ri Sol-ču a armádní generálové. Návštěva hory má symbolický význam, v minulosti totiž předcházela zásadním oznámením severokorejských vůdců.

Záběry patrně pochází z října loňského roku, severokorejská vládní agentura KCNA tehdy zveřejnila pouze fotografie z Kim Čong-unovi vyjížďky na bílém koni na horu Pektusan. 

Jednu hodinu dlouhé video zachycuje severokorejského vůdce spolu s manželkou a armádními generály, jak vyjíždí na zasněženou horu, na jejímž úbočí navštívil historickou budovu, kterou jeho dědeček a zakladatel KLDR Kim Ir-sen používal jako svou základnu pro boj proti japonským okupačním silám.

Celkem 2 744 metrů vysoký Pektusan je pro Severokorejce posvátným místem. Tamní propaganda horu prezentuje jako rodiště Kim Čong-ila, otce Kim Čong-una. Podle zahraničních historiků se však nejspíš narodil v Rusku. 

Severokorejský vůdce na sebe naposledy upozornil v úterý, kdy na jednání vládnoucí strany prohlásil, že jeho země nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu.

Na poradě vedení vládnoucí strany také ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň. Americký prezident Donald Trump na to poznamenal, že věří, že Kim dodrží slovo a přistoupí na jaderné odzbrojení KLDR.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video