Kim Čong-il: Moratorium potrvá do roku 2003

Severní Korea zachová moratorium na zkoušky balistických raket do roku 2003. Severokorejský vůdce Kim Čong-il o tom v Moskvě ujistil ruského prezidenta Vladimíra Putina. Oba navíc podepsali deklaraci, podle níž raketový program Pchjongjangu neznamená ohrožení pro žádný stát. Raketový program přitom silně znepokojuje Spojené státy a je jedním z argumentů Washingtonu pro prosazování amerického systému raketové obrany.

Pchjongjang už v květnu oznámil delegaci EU, že hodlá zachovat moratorium na zkoušky balistických raket až do roku 2003. Tři měsíce předtím však vyhrožoval, že je obnoví.

Deklarace o raketovém programu ujišťuje, že tento program je ve své podstatě mírový a neznamená ohrožení pro žádnou zemi, která respektuje svrchovanost Severní Koreje.

Bushův raketový štít naráží na odpor amerického Senátu

Uvádí se v ní rovněž, že smlouva o omezení systému protiraketové obrany z roku 1972 (ABM) je základním kamenem strategické stability a dalšího omezování strategických zbraní.

Spojené státy chtějí od této smlouvy odstoupit, aby mohly rozvíjet svůj raketový systém, který je předmětem ostré kritiky Ruska i Severní Koreje. Raketový program Severní Koreje označuje Washington za jednu z hrozeb, kvůli níž chce budovat svůj raketový jaderný program.

Vedoucí představitelé Ruska a Severní Koreje jsou podle svých slov připraveni přispívat všemi dosažitelnými prostředky k posílení mezinárodní bezpečnosti a potvrzují právo každého státu na stejnou úroveň bezpečnosti.

Severní Korea zachová moratorium na zkoušky balistických raket do roku 2003. Severokorejský vůdce Kim Čong-il o tom v Moskvě ujistil ruského prezidenta Vladimíra Putina. (4. srpna 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video