John F. Kennedy

John F. Kennedy - Prezident USA John F. Kennedy. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Kennedy uvažoval o jaderném útoku na Čínu

  • 48
Americký prezident John F. Kennedy se svými poradci vážně probíral možnost použít proti Číně jaderné zbraně, pokud tato země napadne Indii. Vyplývá to z právě zveřejněných magnetofonových nahrávek z roku 1963, jež vlastní Kennedyho knihovna.

Záznamy debaty o užití jaderné zbraně byly pořízeny v Kennedyho pracovně během rozhovoru s poradci.

Šlo o to, jak by se USA měly zachovat, pokud Čína zaútočí na Indii. Čína v říjnu 1962 v krátké pohraniční válce uchvátila část indického území a Bílý dům se bál masivnějšího útoku, který by rozšířil vliv Mao Ce-tungova režimu.

Tehdejší americký ministr obrany Robert McNamara prezidenta varoval, že pokud by se Američané chtěli zastat Indie, museli by sáhnout k jaderným zbraním. "Mělo by to dostat přednost před nasazením velkého počtu amerických vojáků," řekl.

"Máme-li se s rudou Čínou střetnout, pak se mi vůbec nelíbí myšlenka, že bychom bojovali na zemi bez jaderných zbraní," řekl i tehdejší šéf generálního štábu Maxwell Taylor.

Náměstek ministra zahraničí George Ball pak upozornil, že jaderný zásah proti Číně by vyvolal vlnu odporu v celé Asii. "Vznikl by problém s Japonci, se všemi těmi žlutými," zachycují přepisy Ballovo vyjádření.

Když válka s Čínou, tak jaderná
Rozhovory se odehrály několik měsíců po "raketové krizi" z roku 1962, kdy se Kennedy dostal do sporu se Sověty ohledně jejich raket na Kubě.

Z čerstvě zveřejněných přepisů Kennedyho rozhovorů s poradci je zřejmé, že nejvyšší vojenští velitelé se obávali čínské vojenské síly, a proto Kennedymu naznačili možnost použití jaderných zbraní.

Zcela jasně se vyjádřil ministr obrany Robert McNamara. "Pokud bychom se rozhodli čelit čínskému útoku, museli bychom použít jaderné zbraně," zachycuje jej nahrávka.

Robert McNamara pro sobotní vydání New York Times uvedl, že si na tuto konverzaci z května 1963 nepamatuje, ale že jde pravděpodobně o "věrohodný" záznam.

Slyšet na něm je i tehdejší ministr zahraničí Dean Rusk, který prezidenta upozorňuje, že použití jaderných zbraní by bylo velmi problematické z hlediska amerického veřejného mínění, které by se ptalo, proč se právě USA takto angažuje kvůli Indii, když například Británie či Kanada mlčí.

Indický politolog C. Uday Bhaskar pro New York Times řekl, že o žádném podobném zveřejněném případu, kdy by americká místa v souvislosti s Čínou mluvila o jaderné válce, nevěděl. "Je jisté, že čínské antény tuhle informaci zaznamenají," dodal Bhaskar.

Ze záznamů však není jasné, jak se k problému stavěl sám Kennedy. "Měli bychom bránit Indii, a proto budeme bránit Indii," říká pouze přepis jeho vyjádření.

Co se našlo v zápisech

Generál Maxwell Taylor, náčelník generálního štábu
Je tady jeden důležitý prvek celého toho problému, jak jednat politicky a vojensky v příštím desetiletí s rudou Čínou... Vůbec se mi nelíbí myšlenka, že bychom vedli pozemní bezjadernou válku.

Robert McNamara, ministr obrany
Pane prezidente, pan generál naznačuje, že si musíme uvědomit, že pokud bychom se rozhodli čelit čínskému útoku, museli bychom použít jaderné zbraně.

John F. Kennedy, prezident
Měli bychom bránit Indii, a proto budeme bránit Indii.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video