Protesty v jihozápadním kazašském městě Džanaödzen nepřežilo deset lidí.

Protesty v jihozápadním kazašském městě Džanaödzen nepřežilo deset lidí. | foto: Reuters

Kazašští protestující vyvrátili novoroční strom a zapálili policejní autobus

  • 7
Zřejmě největší nepokoje v Kazachstánu od získání nezávislosti nepřežilo deset lidí. Protestující zaútočili v centru jihokazašského města Džanaödzen na policii a zdevastovali výzdobu připravenou k oslavám nového roku a dvaceti letům samostatnosti.

Původní zprávy hovořily o dvaceti i více obětech, upozorňuje agentura AP s odvoláním na kazašskou prokuraturu.

Násilnosti se odehrály v centru těžařského města Džanaödzen. RIA Novosti s odvoláním na svědky uvedla, že demonstrace za vyšší platy se vymkla kontrole a policie následně do davu střílela. Místní prokuratura ale střelbu popřela. O povaze zranění odmítli zaměstnanci nemocnice hovořit. Z dosavadních zpráv tak není jasné, jak oběti zahynuly.

"Podle předběžných údajů bylo při masových nepokojích zabito deset lidí. Je také několik zraněných, a to včetně policistů," uvedl na krátké tiskové konferenci kazašský generální prokurátor Aschat Daulbajev. Původní tiskové prohlášení prokuratury informovalo jen o dvou zraněných policistech.

Protestující podle Daulbajeva zaútočili na budovu městské správy a také na sídlo těžařské společnosti Uzenmunaigas, která je divizí státní petrochemické firmy KazMunaiGas.

"Výtržníci napadli policii, vyvrátili novoroční strom, zničili jurty a scénu připravenou k oslavám a zapálili policejní autobus," vypočítal Daulbajev škody. "Výsledkem nepokojů je, že byla zapálena budova městské správy, hotel a budova Uzenmunaigasu. Majetek soukromých osob a společností byl rovněž ničen. Auta byla vypalována a bankomaty vykrádány."

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev vyslal do zhruba devadesátitisícového Džanaödzenu skupinu vyšetřovatelů v čele s ministrem vnitra Serikem Bajmaganbetovem. Komisaři podle Daulbajeva učiní všechna nezbytná opatření, aby zabránili dalším kriminálním akcím, identifikovali a potrestali organizátory nepokojů a obnovili bezpečnost ve městě.

Největší nepokoje od získání nezávislosti

Záběry na serveru YouTube ukazují, jak dav oblečený v bundách purpurové barvy útočí na několik policistů a pustoší provizorní pódium postavené pro slavnostní koncert ke 20. výročí nezávislosti Kazachstánu.

Podle opozičního tisku jsou útočící muži někdejší zaměstnanci firmy KazMunaiGas, které společnost v létě propustila kvůli stávkování. O práci tehdy přišlo téměř tisíc lidí.

Za uplynulých šest měsíců se ve městě odehrálo několik obdobných demonstrací za vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Tyto nepokoje se podle AP zdají jako jedny z největších v této autoritářsky ovládané zemi od získání nezávislosti v roce 1991.

Kazašské úřady se zřejmě pokusily přerušit předávání informací o situaci ve městě, protože řada uživatelů hlásila, že se nemůže připojit na weby nezávislých zpravodajských portálů a na komunikační síť Twitter. Nefungovaly ani sítě mobilních operátorů.

Protesty překvapily jihozápad země.

Protesty překvapily jihozápad země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video