Katedrála svatého Patrika v New Yorku

Katedrála svatého Patrika v New Yorku | foto: Profimedia.cz

Muž s kanystry s benzinem vešel do newyorské katedrály. Zatkla ho policie

  • 247
Newyorská policie ve středu večer místního času zatkla muže, který do katedrály svatého Patrika na Páté avenue chtěl vejít se dvěma kanystry s benzinem, tekutým podpalovačem a plynovými zapalovači. V pondělí požár způsobil rozsáhlé škody v pařížské katedrále Notre-Dame.

Zástupci newyorské policie informovali, že 37letý muž u katedrály zastavil s minidodávkou, prošel se okolo a pak se před 20:00 místního času (dnes 02:00 SELČ) vrátil k autu. Vyndal z něho nádoby s benzinem a podpalovač. Když vešel do katedrály, zastavil ho člen ostrahy, zeptal se ho, kam jde a informoval ho, že s takovými věcmi do kostela nesmí. V tom okamžiku se trochu benzinu vylilo na podlahu.

18.dubna 2019 v 07:07, příspěvek archivován: 18.dubna 2019 v 09:23

Marc Lamparello, a Philosophy Professor, arrested trying to set fire to St Patrick’s Cathedral https://t.co/eM3iag4zlA

Člen ostrahy zavolal policisty z protiteroristického oddělení, kteří byli venku. Ti muže zadrželi a vyslechli. „Tvrdil, že katedrálou procházel, aby se dostal na Madison Avenue, protože jeho autu došel benzin,“ řekl John Miller z newyorské policie. „Prohlédli jsme si vozidlo a ukázalo se, že mu benzin nedošel,“ dodal. Pak policisté muže zatkli.

Katedrála svatého Patricka v New Yorku (6. 9. 2018)

„Je těžké říci, co chtěl udělat, ale myslím si, že situace, kdy někdo vejde na takové symbolické místo, jako je katedrála svatého Patrika, s více než 15 litry benzinu, dvěma láhvemi tekutého podpalovače a zapalovači, by nás měla velmi znepokojovat,“ řekl Miller. „Jeho výpověď nesedí,“ uvedl také o podezřelém, který už v policejních záznamech figuruje.

Katedrála svatého Patrika v New Yorku byla postavena v roce 1878 a při nedávných renovacích v ní byly nainstalovány protipožární postřikovače. Dřevěnou střechu katedrály natřeli protipožárním nátěrem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video