Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karlův most bude na přelomu roku otevřený

  12:25
- Členové krizového štábu pražského magistrátu, který spolu s jeho zástupci tvoří policisté, hasiči a zástupci záchranné služby se dohodli, že Karlův most bude o letošní silvesrtovské noci otevřený pro veřejnost.
Radní Prahy 1 tak zruší své doporučení, aby tato historicky cenná památka byla na přelomu roku uzavřena.

Primátor Prahy Jan Kasl (ODS) řekl, že most bude otevřen na základě stanovisek ředitelů městské a pražské policie. "Policisté a strážníci budou u přístupů na most hlídkovat a pokud se na něm sejde příliš vysoký počet lidí, budou další zájemce nabádat, aby na památku nevstupovali," dodal.

Rozhodnutí o uzavření Karlova mostu o silvestrovské noci od 21. do 3. hodiny vydal v polovině prosince odbor dopravy Obvodního úřadu Prahy 1. Stejné doporučení přijali rovněž radní prvního obvodu, kteří argumentovali ochranou této kulturní památky a zajištěním bezpečnosti lidí.

"Když se něco stane, je to na nás," prohlásil pražský primátor Jan Kasl. Starosta Prahy 1 Jan Bürgemeister řekl, že radní Prahy 1 doporučili uzavřít most na základě odborných stanovisek mimo jiné i bezpečnostní komise. "Kampaň z toho nepovedeme, ať to dopadne nebo nedopadne," dodal.

Evropa na Silvestra myslí na bezpečnost lidí i na ochranu památek
Očekávané mohutné oslavy spojené s příchodem nového roku vedly mnohé evropské úřady k přijetí zvláštních bezpečnostních opatření. V Londýně kupříkladu nebudou některá místa vůbec přístupná veřejnosti, Paříž bude hlídat přes dvacet tisíc policistů a v Bratislavě hrozí za používání pyrotechniky vysoké pokuty.

Některé mosty v Londýně budou uzavřeny

V centru Londýna se na Silvestra očekává kolem tří milionů lidí a policie má detailně rozpracovaný plán, která místa budou veřejnosti přístupná a která uzavřena. Středem oslav bude řeka Temže, a proto některé její mosty budou po dobu oslav úplně nebo částečně uzavřeny.
- Tower Bridge se uzavře pro dopravu od 16:00 a o hodinu později se zvedne, aby pod ním mohly proplouvat lodě. Zpřístupněn bude veřejnosti až na druhý den v 09:00.
- Westminster Bridge u parlamentu bude zase otevřen jen pro pěší.
- Vauxhall Bridge nedaleko nádraží Victoria bude otevřen bez jakýchkoli omezení.

Policie navíc ve spolupráci s telekomunikační firmou British Telecom zřídila horkou linku, na níž se zájemci mohou dozvědět vše o plánovaných uzávěrkách. Kromě toho mohou informace získat na internetu.

Paříž bude hlídat přes 20 tisíc policistů
Silvestrovské oslavy v Paříži provázejí bezprecedentní bezpečnostní opatření, na kterých se bude podílet přes 20 tisíc policistů a vojáků a které uzavřou automobilistům velké části města.

Pěším nebudou moci chodit k Eiffelově věži, z níž bude o půlnoci odpálen ohňostroj. Nepřístupný tak bude i protilehlý most d'Iena a z druhé strany až do poloviny park Martova pole. Už několik měsíců je kvůli rekonstrukci uzavřeno prostranství
Trocadéra, odkud je nejlepší výhled na "Eiffelovku". Kolem věže a na asi 1,5 kilometru vzdálené třídě Champs-Elysées se očekává největší nával asi 1,5 milionu lidí.

Pařížská prefektura mobilizovala 20 tisíc policistů a vydala zákaz dovolených pro kritické dny. Jen v oblasti Champs-Elysées a "Eiffelovky" bude rozmístěno na 8000 policistů připravených podle prefekta Philippa Massoniho "tvrdě" zasáhnout proti zlodějům a rušitelům pořádku. Protiteroristický plán Vigipirate podpoří v Paříži 1600 vojáků.

Za pyrotechniku budou v Bratislavě padat pokuty
Ti, kteří budou v Bratislavě používat zábavní pyrotechniku a přistihne je při tom policista, mohou zaplatit až 1500 korun. Od středy je totiž pyrotechnika ve městě zakázána. Magistrát tak chce zamezit znečišťovaní města, chránit historické památky a předejít infarktovým stavům především u starších obyvatel. Zákaz bude přerušen jen od 18:00 do 03:00 během silvestrovské noci.

O pořádek v Bratislavě se bude starat asi čtyři sta policistů, hasičů a zdravotníků, zvláštní bezpečnostní opatření se však nepřipravují. "Zpřístupněny budou všechny městské části, včetně historického jádra. Policie však zasáhne jenom v krajních případech, třeba při výtržnostech," sdělili městští policisté.

Centrem oslav bude Hlavní náměstí, kde vystoupí přední slovenští umělci. Rok s magickým letopočtem 2000 přivítá ve slovenské metropoli i nový laserový orloj, který bude od silvestrovské noci každý den po setmění paprsky ozařovat věž Staré radnice.

Berlín - masová party pod širým nebem
V Berlíně se silvestrovské a novoroční oslavy soustředí především na masovou party pod širým nebem, která se bude konat na více než čtyřkilometrovém úseku ulic 17. června a Unter den Linden po obou stranách Braniborské brány a na níž je očekáváno až 1,5 milionu lidí. Vzhledem k nutným přípravám na tak obrovskou akci je tento úsek už od 26. prosince částečně a od 30. prosince pak úplně pro dopravu uzavřen.

Jen v uvedeném úseku bude nasazeno 1200 pořadatelů, více než 1000 policistů a 600 lékařů a zdravotníků. Pořádkové síly budou dohlížet mimo jiné na to, aby účastníci oslav nepřinášeli vlastní ohňostroje ani skleněné láhve s nápoji, které před dvěma lety u Braniborské brány zranily řadu lidí.

Na Silvestra bude uzavřena i stanice rychlodráhy Unter den Linden, která bude fungovat jako středisko první pomoci pro případ nepokojů nebo paniky. Obavy strážců pořádku vzbuzuje také očekávaná, ale zatím ještě neohlášená demonstrace krajních levicových sil pod heslem "Classwar 2000".

Ve Vídni se myslí především na ochranu lidí
Rakouské orgány připravují pro silvestrovskou noc významná bezpečnostní opatření; ta se však netýkají ani tak ochrany památek, i když na ně je také nenápadně pamatováno, jako spíše ochrany lidí.

Hlavní město Vídeň, kde se slavící davy kolem půlnoci tradičně shromáždí na poměrně malém náměstí kolem chrámu svatého Štěpána, hodlá letos další přístup na toto náměstí uzavřít poté, co se podle názoru bezpečnostních sil naplní. Případné další proudící davy budou zadržovány na přístupových pěších zónách a obratně z nich budou vytvářeny samostatně slavící skupiny.

Před půlnocí bude uzavřena křižovatka stanic metra pod Svatoštěpánským náměstím, aby lidi neudupal dav snažící se dostat ještě do půlnoci nahoru, jak to už hrozilo v minulých letech. Vestibul naopak zůstane otevřený jako úniková zóna z náměstí. Metro zase po jedné hodině své zastávky ve stanici Svatoštěpánské náměstí obnoví a bude jezdit až do rána, jako i jiná MHD.

Také kolem umělého snowboardového svahu v zábavním parku Prater, který je považován za hlavní magnet silvestrovského řádění mládeže ve Vídni, budou pouze lehce povalitelné zátarasy, aby nemohlo dojít k umačkání lidí. Bezpečnostní opatření jsou rozpracována pro celou "silvestrovskou stezku" městem, vedoucí od sv. Štěpána až do Prateru. Zahrnují zákaz odpalování dělbuchů a rachejtlí v davu a jeho dodržování budou zajišťovat zesílené hlídky policie, které budou mít oprávnění prošacovávat podezřelé. Na strategických místech budou rozestaveny hlídky první pomoci i hasičů.

Autor:

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Muž na Slovensku ubodal svou těhotnou expřítelkyni, pak skočil pod vlak

18. června 2024  18:15

Slovenská policie vyšetřuje brutální vraždu ve městě Sládkovičovo východně od Bratislavy....

Dron odhalil horor na bojišti. Rusové uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

18. června 2024  18:04

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky z dekapitace zajatého...

Na D2 se převrátil kamion. Směr k Brnu je zavřený, opačným se jezdí s omezením

18. června 2024  16:43,  aktualizováno  18:01

Na 31. kilometru D2 ve směru na Brno se odpoledne převrátil kamion, dálnice je neprůjezdná. Sjíždí...

V dánské farmaceutické firmě Novo Nordisk znovu hoří, svědci mluví o výbuchu

18. června 2024  17:08

V kancelářích dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk podruhé v krátké době hoří. Informuje o tom...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...