Nejvýše postavený buddhistický mnich kláštera Kijomizu v Kjótu píše na japonský ruční papír znak kandži letošního roku. (12. prosince 2022) | foto: ČTK

Japonským znakem roku je symbol války a boje. Kvůli Ukrajině i fotbalistům

  • 1
Symbol války či boje se stal japonským znakem kandži pro letošní rok. Znak každoročně vyhlašuje japonská jazykovědná Nadace pro testování způsobilosti v kandži na základě hlasování veřejnosti.

Znak roku je odrazem společenské nálady Japonska v uplynulém roce, kterou letos poznamenala ruská invaze na Ukrajinu, ale i souboje japonského národního fotbalového týmu na mistrovství světa, informovala agentura Kjódó.

Japonský znak kandži roku 2022 symbolizuje válku či boj. (12. prosince 2022)

Znak 1,5 metru vysoký a 1,3 metru široký na japonský ruční papír waši napsal kaligrafickým štětcem nejvýše postavený buddhistický mnich kláštera Kijomizu v Kjótu.

Znak roku byl vyhlášen osmadvacátým rokem v řadě. Tradičně odráží nejvýraznější události národního i světového dění.

Znak pro boj byl vybrán i v roce 2001 po teroristických útocích 11. září ve Spojených státech. V roce 2005, kdy se vdávala japonská princezna Sajako, zvítězila „láska“, v roce 2012, kdy japonští sportovci slavili úspěchy na olympijských hrách v Londýně, zvítězilo „zlato“, a v roce 2018 "katastrofa“ v reakci na zemětřesení Ósace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video