Národní park Auyuittuq ohrožuje tání ledovců. | foto: Profimedia.cz

Kanadský národní park ohrožuje tání ledovců

  • 43
Sever Kanady postihly záplavy v důsledku tání ledovců. Pro návštěvníky musela být uzavřena část národního parku Auyuittuq na Baffinově ostrově v teritoriu Nunavut. Záchranáři navíc vrtulníkem evakuovali přes dvacet turistů.

Podle mluvčí vládní organizace Parks Canada Pauliny Scottové taje po červnových rekordně vysokých teplotách ledovec v parku Auyuittuq neobvyklou rychlostí, údajně nejrychleji za posledních 40 let. Pro BBC také sdělila, že následkem tání ledovec ustoupil už asi o 60 kilometrů.

Ledovec zároveň vytváří přirozenou hranici jezeru Crater, nyní proto hrozí protržení hráze. Scottová varuje před ničivou záplavovou vlnou. V parku začala také roztávat trvale zmrzlá vrstva země.

Oblast musí zůstat uzavřená až do doby, než geologové důkladně zmapují poškození. Teprve poté úřady rozhodnou, jestli je bezpečné park znovu otevřít. Podle Scottové je půda v oblasti velmi nestabilní a drolí se.

Dodala také, že tání může mít souvislost se změnou klimatu na Zemi. Důsledkem globálního oteplování ustupují ledovce v oblasti Arktidy mnohem rychleji než dříve.

Ve středu se od ledovce Ward Hunt v severní Kanadě kvůli vysokým teplotám odlomila obří ledová deska. Podle vědců jde o největší kru, která se v tomto regionu oddělila od ledovce za poslední tři roky. V roce 2005 se utrhla deska o ploše asi 60 kilometrů čtverečních. - čtěte Na severu Kanady se odlomila obří ledová kra


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video