Ruský básník Josif Brodskij.

Ruský básník Josif Brodskij. | foto: Profimedia.cz

Graffiti je v budově zakázané. Ruský školník zamaloval portrét básníka

  • 26
Jen krátce vydržel portrét básníka Josifa Brodského, namalovaný k 80. výročí umělcova narození, na zdi v jeho rodném Petrohradu. Ukázalo se, že zanedbaná zeď patří místní škole, a tak školník dílo přemazal s vysvětlením, že veškeré čmárání po zdech je zakázané, uvedl server Newsru.com.

Portrét se objevil na zdi poblíž místa, kde Brodskij spolu s rodiči žil v malém bytě v letech 1955 až 1972 a odkud emigroval do Spojených států. „Dobří básníci se vracejí,“ poznamenala galerie, která básníkův portrét nechala zhotovit.

«Для нас квартира - это пожизненно, город - пожизненно, страна - пожизненно». Конечно, Иосиф Бродский говорил о другой ситуации, но именно сегодня многие прочувствовали, что значит быть ограниченным в свободе передвижения стенами своих «полутора комнат». В самоизоляции строки поэта приобретают иной смысл. В день своего 80-летия Бродский вернулся на улицу Пестеля - смотрит прямо на свой балкон в доме, где жил в тех самых полутора комнатах и откуда уехал навсегда. Но поэты всегда возвращаются.
#менянезакрасить
#иосифбродский

24. května 2020 v 23:31, příspěvek archivován: 27. května 2020 v 6:26

Portrét namalovaný na zdi provázel hudební maratón, inspirovaný Brodského verši, radícími „neudělej chybu, neopouštěj pokoj“, zapadajícími do doby restrikcí spojených s šířením nákazy koronavirem.

Ale malba nevydržela na zdi ani 24 hodin, poznamenal server s tím, že městské služby, obvykle potírající všechny podoby a projevy street artu, v tom tentokrát byly nevinně.

„Nevíte, že ve škole se graffiti nesmí?“ prohlásil školník, který básníkův portrét zamazal barvou a i vrstvou betonu. Úřady mu daly za pravdu: podle předpisů je nutné zachovávat původní vzhled budov bez ohledu na uměleckou hodnotu obrazů, které by se na nich mohly vyskytnout.

Brodskij se narodil v židovské rodině ve městě na Něvě v dobách, kdy neslo název Leningrad, a zažil jeho obléhání Němci. Sovětský režim jej nechal odsoudit za příživnictví, později jej zbavil občanství, a tak musel emigrovat. V roce 1987 získal Nobelovu cenu za literaturu. Zemřel v roce 1996 ve Spojených státech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video