Jméno Jugoslávie zmizí z map

  • 9
Jméno Jugoslávie se stává minulostí. Federace se brzy přejmenuje na Srbsko a Černá Hora. Vyplývá to z historické dohody, kterou oba státy v Bělehradě podepsaly a která jim zaručuje značnou nezávislost. Srbsko a Černá Hora rozhodly, že budou mít společného prezidenta, některé federální orgány, zahraniční politiku a obranu, samy si však budou řídit hospodářství, měnu a celní správy. Dohoda nyní čeká na schválení parlamentů.

Dohoda vstupuje v platnost na tři roky. Potom se budou státy moci rozhodnout, zda ve federaci zůstanou či zda ji opustí. Dokument musí ještě ratifikovat jugoslávský federální parlament i parlamenty obou republik.

Pozorovatelé se shodují, že dohoda prozatím zažehnala plány Černé Hory na osamostatnění. Západ se obával, že její odtržení by znamenalo rozmach separatismu na Balkáně a rozvrat celé oblasti.

Podle agentury AP ale bude mít černohorský prezident Djukanovič doma plné ruce práce, aby dohodu obhájil. Ten se ale tváří optimisticky a věří, že nové uspořádání federace parlament podpoří.

Dohodu, kterou zprostředkovala Evropské unie, podepsali jugoslávský prezident Vojislav Koštunica, vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, černohorský prezident Milo Djukanovič, srbský premiér Zoran Djindjič a jeho černohorský kolega Filip Vujanovič.

Jak to bude fungovat
"Je to nový začátek vztahů mezi Srbskem a Černou Horou," prohlásil prezident federace Koštunica. 

Podle jugoslávského vicepremiéra Miroslava Labuse budou trhy obou republik oddělené. V Černé Hoře bude prozatím platit euro, zatímco v Srbsku dinár. Někteří pozorovatelé vidí možné řešení měnové otázky v nedávném prohlášení guvernéra Jugoslávské národní banky Mladjana Dinkiče, že v dubnu bude zavedena konvertibilita dináru.

Podle dohody budou na podzim uspořádány nové parlamentní volby do federálního parlamentu. Parlamenty Srbska a Černé Hory potom do června vypracují návrhy ústavních změn. Úřad prezidenta federace i nepočetná federální vláda zůstanou zachovány.

Dalšími společnými orgány budou jednokomorový parlament a federální soud. Nová země bude mít jednoho zástupce v OSN; Černá Hora dosud požadovala vlastní zastoupení. Na postu se ale budou Srbové a Černohorci střídat.

Kosovo bude integrální součástí Srbska, ale mít podstatnou autonomii. Pokud by se Černá Hora rozhodla z federace vystoupit, rezoluce 1244 Rady bezpečnosti OSN o Kosovu by se prý vztahovala na Srbsko jako na nástupnický stát JSR. Podle rezoluce je Kosovo nyní součástí JSR, fakticky ho ovšem spravuje OSN.

ZMĚNY JUGOSLÁVSKÉ FEDERACE

Název Jugoslávie vznikl v říjnu 1929 přejmenováním Království Srbů, Chorvatů a Slovinců na Jugoslávské království.

Zatím nejdramatičtějších změn se federace dočkala v posledním desetiletí. Během 90. let vyhlásily nezávislost čtyři republiky a Srbsko a Černá Hora zůstaly posledními partnery ve federaci.

Zatímco Slovinsku a Makedonii se podařilo odtrhnout poměrně bez problémů, vyhlášení nezávislosti Bosny a Chorvatska vedlo k nejhoršímu násilí a válečným zločinům v Evropě od druhé světové války.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video