Jihokorejka Jung Yoo-Jungová.

Jihokorejka Jung Yoo-Jungová. | foto: Policejní databáze pusanské metropolitní policie

Jihokorejská fanynka kriminálek vraždila ze zvědavosti, dostala doživotí

  • 44
Pro většinu lidí je sledování televizních kriminálních příběhů nevinná zábava. Jihokorejka Čong Ju-čong se ale touto zálibou nechala až příliš ovlivnit. Soud ji poslal za mříže na doživotí za vraždu učitelky, kterou učinila „ze zvědavosti“.

Třiadvacetiletá nezaměstnaná dívka, která žila se svým dědou, byla posedlá detektivkami a televizními seriály kriminálního žánru. A to do takové míry, že se rozhodla k vraždě.

Podle svého přiznání u soudu chtěla „vyzkoušet vraždu“ a měsíce pátrala po vhodné oběti. Vystupovala jako matka studentky hledající učitele angličtiny. Kontaktovala více než 50 lidí, především ženy, kterých se ptala, zda se může účastnit lekcí u nich doma, uvádí stanice BBC.

V květnu se jí podařilo dostat k šestadvacetileté učitelce žijící v městě Pusan. V jejím domě se objevila ve školní uniformě, kterou si objednala online.

Vevnitř svou oběť více jak stokrát pobodala. V horečnatém útoku pokračovala, i když byla žena dávno mrtvá.

Jižní Korea po třiceti letech dopadla sériového vraha, trestu ale unikne

Po vražedném činu mrtvolu rozčtvrtila a část ostatků odvezla taxíkem do odlehlého parku u řeky severně od Pusanu. Ukázalo se to být chybou, protože taxikář dal policii tip na zákaznici, která v lese odhodila zakrvácený kufr.

Podle strážců zákona si počínala i v dalších ohledech neopatrně. Nesnažila se skrýt před kamerami, když vstupovala a vystupovala z domu své oběti, ani nesmazala historii vyhledávání na internetu, podle které vyšetřovatelé zjistili, že pečlivě studovala možnosti násilného zabití a následného zbavení se těla.

Po zadržení a během soudu dívka několikrát měnila svou výpověď. Nejprve tvrdila, že s tělem pohnula až poté, co ženu zabil někdo jiný. Poději říkala, že k vraždě došlo v důsledku hádky.

Čong Ju-čong též usilovala o snížení trestu s tím, že v době spáchání činu trpěla halucinacemi a dalšími duševními poruchami. Soud to ale odmítl, přestože měla vysoké hodnoty v psychopatických testech. „Trestný čin byl pečlivě naplánován a proveden a výpovědi obžalované se často měnily. Je proto obtížné akceptovat její tvrzení o duševní a tělesné poruše,“ uvedl soud.

Žaloba žádala trest smrti. I když jej Jižní Korea zachovává, od roku 1997 neprovedla žádnou popravu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video