Lékař v Jižní Koreji omylem provedl ženě potrat, spletl si její zdravotnickou dokumentaci.

Lékař v Jižní Koreji omylem provedl ženě potrat, spletl si její zdravotnickou dokumentaci. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jihokorejský lékař omylem provedl ženě potrat, spletl si dokumentaci

  • 38
Kuriózní případ se stal v Jižní Koreji, kde lékař omylem provedl potrat těhotné ženě, která o něj však vůbec nežádala. Zdravotnickému personálu se totiž pomíchala lékařská dokumentace pacientek, a tak, aniž by ověřil ženy totožnost, odebral jí šestitýdenní plod. Nyní čelí obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Incident se stal v nemocnici v soulské čtvrti Kango. Těhotná žena přišla na kliniku, aby dostala infuzi s výživou. Aniž by si však zdravotní sestra ověřila její totožnost, hned jí dala anestezii a lékař jí následně provedl potrat. 

Podle televize CNN je případ nyní vyšetřován a brzy bude předán státnímu zastupitelství. Příslušný lékař a sestra už přiznali svá pochybení. 

V současné době jsou potraty v zemi navíc trestné. Výjimkou jsou pouze případy, kdy je dítě postiženo genetickou poruchou, těhotenství bylo způsobeno v důsledku pohlavního zneužití nebo incestu, nebo v případě, že plod ohrožuje život matky.

Letos v dubnu už ale země rozhodla o legalizaci i běžných potratů, přičemž k revizi zákona má dojít do konce příštího roku. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video