Jemenský soud trestal teroristy

  • 10
Jemenský soud ztrestal patnáct mužů obviněných z teroristických útoků. Na svém kontě měli například napadení francouzského tankeru Limburg nebo plán vraždy amerického velvyslance v metropoli Saná. Padl i jeden trest smrti.

Ten vyslechl jeden z Jemenců za vraždu policisty. Sedm dalších mužů dostalo desetileté tresty vězení. Zbylé tresty se pohybují v rozmezí od tří do deseti let odnětí svobody.

Při útoku na ropný tanker Limburg v Adenském zálivu v roce 2002 zahynul bulharský člen posádky a do moře uniklo 90 tisíc barelů ropy.

Odsouzení, z nichž někteří udržovali kontakty s vůdcem Al-Káidy Usámou bin Ládinem, neuznali legitimitu soudu, ale proti rozsudkům se chtějí odvolat.

Z Jemenu pochází bin Ládinův otec, zdejší vláda se však připojila k boji proti terorismu. V zemi působí Američané, kteří vybavují a cvičí jemenskou policii, budují silnice, kliniky a pomáhají vládě bojovat s negramotností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video