ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: NASAAP

Ukrajinci se potýkají s výpadky Starlinku, komplikuje to boj s Rusy

  • 156
Ukrajinské síly hlásí potíže s přístupem na internetu prostřednictvím družic Starlink amerického podnikatele Elona Muska. To podle nich brzdí mimo jiné jejich vzájemnou komunikaci v rámci nynější protiruské ofenzivy. Spojení přes satelity poskytl Musk ukrajinské armádě i civilistům k volnému využití.

K výpadkům došlo při průniku jednotek přes frontovou linii na území kontrolované Ruskem a také během statických bitev, řekl představitel ukrajinské vlády listu Financial Times. Příčina výpadků zatím však není podle médií známa.

Výpadky Starlinku byly hlášeny ve čtyřech regionech, které Rusko minulý měsíc anektovalo po referendech, které mezinárodní společenství označuje za nelegitimní.

Některé terminály podle ukrajinských zdrojů nefungovaly poblíž Charkova, jehož stejnojmennou oblasti ukrajinská armáda již téměř zcela osvobodila. Naopak spojení funguje bez obtíží východně od Izjumu či na jihu v Chersonské oblasti.

Pro kontakt či řízení bezpilotních letounů

Ukrajinští vojáci používají terminály k tomu, aby zůstali v kontaktu či řídili bezpilotní letouny a dostávali zpravodajské informace, mezi tím, kdy byli v částech země, které nemají jiné možnosti zabezpečené sítě.

Miliardář Elon Musk se rozhodl krátce po útoku Ruska využít svůj projekt Starlink pro pomoc Ukrajině. Tehdy mu ukrajinský ministr pro digitalizaci Mychajlo Fedorov vyčetl, že ho zajímá jen Mars. Majitel SpaceX mu ale odvětil, že jeho satelity už nad Ukrajinou operují.

Musk navrhl neutrální Ukrajinu a Krym pro Rusko. Zelenskyj kontroval anketou

Musk však varoval Ukrajince před úskalími využívání družic. Signály mohou do jisté míry Rusové detekovat.

Ukrajinci jsou Muskovi za pomoc vděční. Tedy byli do tohoto týdne, kdy pobouřil nejen je, a to „mírovým plánem“, který představil na Twitteru.

Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinci tento názor odmítli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video