Odvolaný polský generál Jaroslaw Gromadziński během vojenského cvičení. (8....

Odvolaný polský generál Jaroslaw Gromadziński během vojenského cvičení. (8. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

  • 31
Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského armádního sboru (Eurocorps) se sídlem ve Štrasburku, kterou zastával jako vůbec první Polák, a povolala jej okamžitě do vlasti, dokud vojenská kontrarozvědka nedokončí prověrku zatím neupřesněných „nových informací“ o něm.

Varšava mezitím jmenovala Gromadzińského nástupce, kterým se stal generál Piotr Blazeusz, první zástupce náčelníka polského generálního štábu, oznámily tiskové agentury.

Polský tisk píše o pošramocené pověsti armády v době, kdy čelí přílivu dezinformací a pomluv z Ruska a Běloruska. Sám Gromadziński na sociálních sítích ujistil, že není nic, co by si mohl vyčítat, a věří, že prověrka pro něj dopadne dobře.

Odvolání velitele se uskutečnilo v souladu s procedurami, naši spojenci byli o všem předem informováni, ujišťoval ve čtvrtek v televizi TVN 24 místopředseda polské vlády a ministr obrany Władyslaw Kosiniak-Kamysz. Případ podle něj nevzbudil znepokojení spojenců, kteří jej vnímají jako polskou interní záležitost.

Grodziński stanul v čele Eurocorps koncem loňského června, tedy ještě za předchozí vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Vysvětlení, proč byl generál tak náhle odvolán, se domáhá předchozí ministr obrany Mariusz Blaszczak. V sázce je podle něj důvěryhodnost Polska v očích spojenců.

NATO zvažuje sestřelovat ruské rakety u svých hranic, řekl polský diplomat

„Je to vážná záležitost,“ uvedl Kosiniak-Kamysz v televizi o generálově prověřování. Ale jak moc je to vážné, to ministr neprozradil, odmítl také upřesnit, zda se jedná o otázku kriminální, mravnostní či špionážní.

Prověrka potrvá přinejmenším půl roku, podotkl list Rzeczpospolita a připomněl, že Gromadziński byl dříve prvním velitelem nově vytvořené 18. mechanizované divize a také měl, společně s americkými vojáky, na starosti výcvik ukrajinských vojáků v německém Wiesbadenu.

Kdyby v pozadí byla špionážní aféra, jak se spekuluje v některých zahraničních médiích, to už by byl generál obviněn, míní polský deník. Poukázal také na názor politologa Jaroslawa Wolského, podle kterého nemá smysl hledat politiku v pozadí, protože nejspíše jde o „čistě armádní aféru“ týkající se vytváření 18. divize.

Eurocorps (německy Eurokorps) vznikl v roce 1993 z iniciativy tehdejšího německého kancléře Helmuta Kohla a francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. V současnosti pod něj může spadat až 60 tisíc vojáků z Německa, Francie, Belgie, Španělska a Lucemburska. Může být nasazen jak v operacích NATO, tak Evropské unie.

14. srpna 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video