Putin předal Nohavicovi Puškinovu medaili. Písničkář zazpíval v ruštině

  • 2661
Písničkář Jaromír Nohavica si v neděli osobně v Kremlu převzal Puškinovu medaili. Udělil mu ji ruský prezident Vladimir Putin na slavnostní recepci při příležitosti nedělního Dne národní jednoty. Informují o tom agentury RIA Novosti a TASS.

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

„Český bard“, jak Nohavicu nazvala agentura RIA Novosti, dostal podle dřívějších informací Kremlu ocenění za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. V děkovné řeči pronesené v ruštině zazpíval Nohavica část písně Bulata Okudžavy.

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů jí byli oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Putin vyznamená Nohavicu. Podle Kremlu upevnil přátelství mezi národy

Kromě Nohavici Puškinovu medaili z Putinových rukou v neděli dostal i starosta jihošpanělského města Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národního divadla Miloš Biković. (Celé video z ceremoniálu najdete zde.)

Řád přátelství pak dostal na recepci při příležitosti svátku, který nahradil oslavy říjnové revoluce, například záhřebský starosta Milan Bandić.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video