Japonskému torpedoborci Čokaj se během testu nepodařilo zneškodnit simulovanou balistickou raketu. (19. listopadu 2008)

Japonskému torpedoborci Čokaj se během testu nepodařilo zneškodnit simulovanou balistickou raketu. (19. listopadu 2008) | foto: Reuters

Japonský test protiraketového systému skončil neúspěchem

  • 12
Společný japonsko-americký test protiraketového systému dopadl ve středu neúspěšně. Japonskému torpédoborci Čokaj se nepodařilo zneškodnit balistickou raketu během testu, který simuloval raketový útok Severní Koreje. Na poslední chvíli selhal infračervený zaměřovač.

"Hlavice minula raketu v posledních několika sekundách před střetem, řekl americký admirál Brad Hicks. Přesnou příčinu selhání zaměřovače země zatím neznají. "Problém se snad týkal jen samotného zaměřovače a nebyl systémovou chybou," uvedl Hicks. Systém byl zatím úspěšný v 16 z dvaceti testů.

Test, který stál 55 milionů dolarů, zaplatilo Japonsko. To se stalo nejaktivnějším americkým spojencem v budování protiraketového štítu po testu Severní Koreje, která zkušebně vyslala v srpnu 1998 nad Japonsko balistickou raketu.

Země se v prosinci 2003 rozhodla vybavit čtyři své torpédoborce protiraketovým systémem Aegis, který Japonci vyvinuli společně se Spojenými státy.

První loď nazvaná Kongo otestovala systém úspěšně v prosinci 2007. - čtěte Japonsko úspěšně vyzkoušelo nad Havají sestřelení rakety

Japonsko hodlá ve svých plánech s protiraketovým systémem pokračovat. "Věřím že systém je dostatečně spolehlivý," prohlásil japonský vojenský představitel Kohej Masuda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video