Dopravní letoun americké armády vzlétá z letecké základny Futenma v japonském...

Dopravní letoun americké armády vzlétá z letecké základny Futenma v japonském Ginowanu. | foto: AP

Japonský premiér rezignuje kvůli americké vojenské základně

  • 7
Japonský premiér Jukio Hatojama se rozhodl rezignovat po pouhých osmi měsících ve funkci. Učinil tak proto, že před několika dny odešla z vládní koalice Sociálnědemokratická strana kvůli sporům ohledně odsunutí americké vojenské základny z ostrova Okinawa, uvedla mítní televize NHK.

Politický spor uvnitř koalice vygradoval poté, co Hatojama vyhodil z vlády státní ministryni pro záležitosti spotřebitelů Mizuho Fukušimovou, která je čelní představitelkou socialistů, kvůli jejímu nesouhlasu se zachováním americké základny na Okinawě.

Sociálnědemokratická strana (SDP) zareagovala odchodem z vlády, čímž uštědřila ministerskému předsedovi citelný úder a ohrozila jeho šance na vítězství jeho strany v červencových volbách do horní komory parlamentu.

Jukio Hatojama (30. května 2010)

A o co se vlastně japonské strany přou? Hatojama a jeho strana Demokratické strany Japonska (DJP) v loňské volební kampani slíbili, že v případě svého vítězství zajistí, aby se základna americké námořní pěchoty z Okinawy přestěhovala za hranice prefektury. Základna je přímo v centru města a tamní veřejné mínění je dlouhodobě proti ní.

Demokraté volby nakonec opravdu vyhráli, po měsících jednání ale Hatojama změnil názor a dospěl k závěru, že by to bylo technicky i logisticky téměř nemožné. Jako kompromis přistoupil na dohodu, že základna na Okinawě zůstane, ale přestěhuje se do méně obydlené části ostrova. Socialisté to považují za zradu voličů, a proto prý z vládnoucí koalice odstoupili.

Nyní šéf japonského kabinetu řekl, že kromě něj rezignuje i i generální tajemník strany Ičiro Ozawa. Nová dohoda s Američany je hotova, musí ovšem ještě projít horní komorou parlamentu, která posvěcuje mezinárodní dohody. Volby do ní se konají za necelé dva měsíce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video