ilustrační snímek | foto: Reuters

Odložení her připustil japonský premiér, Kanada oznámila, že nikam nepojede

  • 11
Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí poprvé připustil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, pokud nebude možné uspořádat hry v „úplné formě“. Odložení her o víkendu poprvé přiznal i Mezinárodní olympijský výbor. Kanada už oznámila, že sportovce letos na hry a paralympijské hry nepošle.

„COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily hry o jeden rok,“ uvedly kanadské výbory ve svém prohlášení.

Rozhodnutí o případném odložení her by ze strany MOV mělo padnout do čtyř týdnů.

„Jestliže by to bylo obtížné, nebudeme mít jinou možnost než zvážit odložení her,“ řekl premiér Abe v japonském parlamentu s tím, že zdraví atletů je nejdůležitější. Stejně jako Mezinárodní olympijský výbor ale zdůraznil, že s úplným zrušením her nepočítá.

K rozhodnutí o případném odložení her by podle Abeho mělo dojít co nejdříve.

Konečné slovo však má Mezinárodní olympijský výbor, dodal japonský premiér. Svůj názor na celou věc Abe v neděli večer sdělil předsedovi organizačního výboru her Joširovi Morimu. Ten poté o situaci diskutoval s prezidentem MOV Thomasem Bachem.

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské hry v Tokiu

Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová ocenila, že Mezinárodní olympijský výbor neuvažuje o zrušení tokijských her. Přípravy na olympiádu budou i nadále pokračovat podle plánu. Vláda ale podpoří jakékoli rozhodnutí, které výbor přijme, dodala ministryně.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna. Představitelé MOV i japonští organizátoři dosud trvali na tom, že hry se uskuteční v původním termínu. 

V posledních dnech ale začaly sílit hlasy z národních olympijských výborů, sportovních svazů i od samotných sportovců, aby byly kvůli koronavirové krizi odloženy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video