Vrak na fotografii pravděpodobně patří americkému vojenskému letounu MV-22...

Vrak na fotografii pravděpodobně patří americkému vojenskému letounu MV-22 Osprey, který se zřítil do moře u ostrova Jakušima. (30. listopadu 2023) | foto: Reuters

Zastavte jejich lety, žádá Japonsko USA po zřícení konvertoplánu Osprey

  • 0
Japonsko vyzvalo Spojené státy, aby pozastavily lety konvertoplánů V-22 Osprey nad jeho územím poté, co se ve středu jeden z amerických strojů zřítil do oceánu poblíž japonského ostrova Jakušima. Při nehodě zahynul nejméně jeden člen posádky, dalších sedm se pohřešuje. Tokio žádá pozastavení všech startů letounů V-22 Osprey s výjimkou naléhavých případů.

Americká armáda uvedla, že příčiny neštěstí, k němuž došlo za dobrého počasí během rutinního výcvikového letu, zatím nejsou známé. Záchranná a pátrací operace s cílem nalézt zbývajících sedm členů posádky pokračuje, dodala armáda.

„Takovéto incidenty vyvolávají strach u lidí v regionu. Žádáme proto americkou stranu, aby s lety strojů Osprey pokračovala, až budou potvrzeny jako bezpečné,“ řekl v parlamentu japonský ministr obrany Minoru Kihara. Lety strojů Osprey pozastaví i japonská armáda, dokud se okolnosti incidentu nevyjasní.

U Japonska se do oceánu zřítil americký armádní letoun, našli jednu oběť

Letoun, který mířil z americké letecké základny v Iwakuni u Hirošimy na základnu Kadena na ostrově Okinawa, se zřítil ve středu kolem 14:45 místního času (6:45 SEČ). Podle svědectví místních obyvatel letadlo zřejmě začalo hořet v blízkosti levého motoru a následně spadlo do moře.

Japonská pobřežní stráž na místo vyslala letadlo a hlídková plavidla, která našla jedno tělo, prohlásil mluvčí pobřežní stráže Kazuo Ogawa. Americké vojenské letectvo ve středu několikrát změnilo informace o počtu členů posádky, podle aktuálních informací jich bylo osm.

Bell Boeing V-22 Osprey je takzvaný konvertoplán kombinující funkce vrtulníku a turbovrtulového letadla díky překlopným rotorům.

Nasazení letounů Osprey v Japonsku se setkalo s nesouhlasnými reakcemi kritiků americké vojenské přítomnosti v zemi, podle nichž dochází často k nehodám těchto strojů. Washington a Tokio tvrdí, že jsou bezpečné.

Letos v srpnu se u australského města Darwin zřítil vojenský letoun Osprey s 23 americkými vojáky na palubě, tři z nich přitom přišli o život. Podle agentury AP došlo od roku 2012 k nejméně pěti smrtelným nehodám letounů Osprey amerického námořnictva, při nichž zahynulo nejméně 19 lidí.

Jakušima

Jakušima

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video