Grafika ukazuje, jak sonda zhruba krouží po oběžné dráze Měsíce

Grafika ukazuje, jak sonda zhruba krouží po oběžné dráze Měsíce | foto: Profimedia.cz

Japonsko předehnalo Čínu, dopravilo sondu k Měsíci

  • 6
Japonská kosmická sonda SELENE dosáhla oběžné dráhy Měsíce. Má přispět k prohloubení znalostí o původu a topografii zemské oběžnice. Japonský let je součástí největšího lunárního programu od dob amerického projektu Apollo. Jeho dalším krokem má být přistání na Měsíci.

Japonci vypustili sondu 14. září, nyní se dostala na měsíční oběžnou dráhu. Potvrdila to Japonská vesmírná agentura (JAXA).

SELENE se skládá z hlavní sondy a dvou menších subsatelitů. Hlavní sonda bude obíhat na oběžné dráze ve výši sto kilometrů nad Měsícem a odtud bude přibližně rok sbírat data i s využitím dvou menších satelitů.

Vědci od této mise očekávají, že jim pomůže lépe porozumět původu a vývoji Měsíce a také nakreslit velice přesnou mapu měsíčního povrchu.

Jde o největší lunární program od amerického projektu Apollo v 60. a 70. letech. V jeho rámci stanul na Měsíci první člověk. Japonci by rádi viděli svého astronauta na Měsíci do roku 2020.

"Věříme, že je to velký krok," prohlásil o postupu sondy projektový manažer JAXA. Vypuštění sondy v hodnotě zhruba 9,5 miliardy korun se vinou technických i finančních problémů o čtyři roky zpozdilo.

BBC upozorňuje, že v pozadí projektu je rovněž japonské soupeření s Čínou, které se jako první asijské zemi podařilo dostat do vesmíru člověka. Čína a vedle ní i Indie plánují vyslání lunárních sond za několik měsíců.

Japonský vesmírný program potkala v posledních letech řada neúspěchů. Ale v roce 1972 se stalo teprve čtvrtým státem, který umístil vlastní družici na oběžnou dráhu Země.

Na Měsíci se svými sondami přistály zatím pouze Spojené státy, Rusko a Evropská unie. Plány přistání na měsíčním povrchu však zveřejnila i Čína, která by tam svou první sondu chtěla vyslat ještě letos.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video