Šóko Asahara, vůdce teroristů z japonského Ómu.

Šóko Asahara, vůdce teroristů z japonského Ómu. | foto: Profimedia.cz

Japonsko popravilo sektáře z Óm šinrikjó, kteří zaútočili sarinem v metru

  • 145
V Japonsku v pátek popravili zakladatele a duchovního vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asaharu a šest jeho stoupenců, kteří jsou zodpovědní za plynový útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil třináct lidí a zhruba pět a půl tisíce dalších přiotrávil.

K absolutnímu trestu za teroristický čin odsoudily japonské soudy celkem třináct členů sekty. Zavalitého, částečně slepého cvičitele jógy Asaharu soud v roce 2004 odsoudil k trestu smrti oběšením na základě třinácti obvinění, mimo jiné i za přípravu a provedení nejméně patnácti vražd, dalších teroristických útoků, únosů nepohodlných lidí a jiných zločinů. 

Vůdce sekty svou vinu popíral a proti rozsudku se odvolal. To však v roce 2006 japonský nejvyšší soud zamítl.

Mezi popravenými jsou kromě vůdce skupiny i vědec, který jedovatou látku pro útok připravil, a muž, který atentát provedl. Jako první byl podle japonských médií oběšen Asahara.

Podle BBC se provedení poprav odkládalo, dokud soudy neprošetřily poslední odvolání proti nejvyšším rozsudkům. To se stalo letos v lednu.

Ve víře sekty, kterou Asahara založil v roce 1987, se prolínalo učení buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Óm šinrikjó hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a ten nový vytvoří skupina vyvolenců náležejících k sektě. 

Sekty, kulty, mesiáši: Slepý ezoterik zamořil tokijské metro sarinem

K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta údajně připravovala i použití biologických zbraní se smrtícím virem ebola.

Tokijský atentát byl nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě provedený chemickou zbraní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video