Hotel pro mrtvé nabízí pozůstalým i služby buddhistických mnichů.

Hotel pro mrtvé nabízí pozůstalým i služby buddhistických mnichů. | foto: Reuters

Japonci záhadně umírali nad rakvemi svých blízkých. Žalem to nebylo

  • 21
V Japonsku v posledních pěti letech zemřeli nejméně čtyři lidé poté, co se nadýchali oxidu uhličitého, který tvoří suchý led, s nímž se uchovávají těla mrtvých v rakvích. Japonská vládní agentura v souvislosti s případy vydala upozornění, aby účastníci pohřbů dbali opatrnosti a nezdržovali se příliš dlouho u těl nebožtíků.

Všem obětem bylo podle listu The Strait Times mezi 40 a 70 lety. Záznamy naznačují, že k úmrtím došlo v japonském městě Aomori v roce 2018, na Okinawě v roce 2020 a v pohřebních zařízeních v Mijagi a Mijazaki v roce 2021.

Mainači Šimbun s odkazem na japonskou agenturu pro spotřebitelské záležitosti (CAA) uvedl, že v každém z těchto případů byly oběti nalezeny na zemi poblíž rakví s vystavenými nebožtíky.

Údaje o těchto případech vyšly napovrch poté, co se se ukázalo, že některé japonské pohřební agentury usilují o zlepšení ventilace během pohřbů.

Tři lidé zemřeli v bazénu při oslavě narozenin. Nasypali do vody suchý led

Studie CAA dokazuje, že koncentrace oxidu uhličitého v uzavřených rakvích dosahuje až 90 procent. Po odstranění víka zůstává vysoká – asi 30 procent po dobu 50 minut. K vyvolání bolesti hlavy a závratí přitom stačí koncentrace přesahující tři procenta, v případě, že dosáhne až 10 procent, při vdechování člověkem může znamenat nejprve zhoršení zraku, poté i smrt.

Oxid uhličitý je navíc hustší než vzduch a tudíž se usazuje. „I s otevřeným víkem rakve ve stísněných prostorách, existuje riziko jeho hromadění. Když se přiblížíte k rakvi, zvláště pokud se použije hodně suchého ledu, můžete se vystavit hrozbě otravy,“ vysvětlil ředitel zdravotnického zařízení v Ibraki Taro Mizutani.

Japonci nechtějí zatěžovat pozůstalé pohřbem. Kupují si rakev už zaživa

Množství použitého suchého ledu určuje velikost těla a doba jeho uchovávání. Japonská agentura, která nad společnostmi poskytujícími pohřební služby drží dohled, své členy požádala, aby registrovali úmrtí způsobená vdechnutím přílišného množství oxidu uhličitého a své klienty o případech a rizicích informovali.

„Přijetím správných opatření lze takovým incidentům předejít. Zajistěte, aby bylo tělo v dobře větraném prostoru, a omezte počet návštěvníků najednou, aby byli se zesnulým jen na krátkou chvíli,“ doporučil Mizutani.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video