Japonci vyvinuli elektrické jídelní hůlky, uměle nabudí slanou chuť

  • 20
Na Nobelovu cenu to asi nebude, přesto světová média o tomto vynálezu hojně referují. Japonští vědci vynalezli jídelní hůlky, které slabým elektrickým proudem uměle navozují pocit slanosti.

Prototyp elektrických jídelních hůlek vyvinuli vědci z tokijské univerzity Meidži ve spolupráci s potravinářskou firmou Kirin. Jejich princip vychází z faktu, že lidský jazyk vnímá při kontaktu se slabým elektrickým proudem slanou či kyselou chuť. To ostatně ví každý, kdo někdy v životě olízl slabou baterku.

Zařízení by se mělo na trh dostat příští rok a výrobce doufá, že o poptávku nebude nouze. Japonská tradiční jídla totiž díky používání sojové omáčky nebo miso pasty obsahují vysoký podíl soli. Průměrný Japonec za den požije deset gramů soli, tedy dvakrát víc než doporučuje Světová zdravotnická organizace.

Nadměrná spotřeba soli přispívá k vysokému krevnímu tlaku a v důsledku toho i mozkovým či srdečním příhodám. „Abychom těmto nemocím zabránili, musíme snížit naši spotřebu soli. Ale pokud bychom jen konvenčním způsobem začali méně solit, museli bychom obětovat některá oblíbená jídla nebo jíst mdlé pokrmy,“ vysvětlil výzkumník Ai Sato z firmy Kirin.

Elektrické hůlky už prošly klinickými testy. Účastníci uváděli, že chuť nedosolených jídel je při jejich použití výrazně lepší a bohatší. Japonští vědci už před šesti lety přišli s elektrickou vidličkou, která v ústech vytvářela iluzi slané chuti.

Výzkumníci z univerzity Meidži v současnosti pracují i na dalších vynálezech pro zlepšení a obohacení lidských smyslů. Jedním z projektů je například olizovací televizní obrazovka, která by dokázala imitovat chutě jednotlivých jídel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Nobelova cena

Video