Přístav, ze kterého loď v sobotu vyplouvala (23. dubna 2022).

Přístav, ze kterého loď v sobotu vyplouvala (23. dubna 2022). | foto: AP

Japonsko hledá mezi Hokkaidem a Kurily výletní loď, zmizela s 26 lidmi

  • 4
U břehů japonského ostrova Hokkaidó se více než sedm hodin pohřešuje výletní loď s 26 lidmi, informovala o tom japonská pobřežní stráž. Pátrací týmy zatím hledají neúspěšně. Podle rybářského družstva byly v sobotu odpoledne u ostrova vysoké vlny a silný vítr.

Turistická loď KAZU I s 26 lidmi na palubě, včetně dvou dětí, se ztratila poté, co v sobotu oznámila, že nabírá vodu u východního Hokkaida. Na místo poblíž poloostrova Širetoko byl vyslán vrtulník a hlídkové čluny.

Pobřežní stráž, která přijala hlášení, uvedla, že v 17:30 místního času byla s hledáním zatím neúspěšná. Loď s dvoučlennou posádkou nahlásila svému provozovateli kolem 15:00 náklon o 30 stupňů.

Kolem poledne byly v oblasti podle místního rybářského družstva zpozorovány vysoké vlny a silný vítr. Rybářské čluny se kvůli špatnému počasí vrátily do přístavu před polednem.

Poloostrov na severovýchodě Hokkaida je známý jako oblíbená destinace. V roce 2005 byl označen místem světového přírodního dědictví UNESCO. Je domovem mnoha vzácných druhů zvířat a rostlin. 

Ruská invaze křísí staré územní spory. Tokio se znovu hlásí o Kurily

Loď plula na dohled Kuril, o které Japonsko s Ruskem stále vedou spory. Jedná se o pás sopečných ostrůvků, které po konci druhé světové války obsadil Sovětský svaz a na které si Japonci stále dělají nárok. A vypuknutí války na Ukrajině letitý spor opět oživil, píše agentura Bloomberg.

Širetoko, Japonsko

Širetoko, Japonsko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video