Japonské ženy přišly o svůj primát poprvé po sedmadvaceti letech. Ilustrační foto

Japonské ženy přišly o svůj primát poprvé po sedmadvaceti letech. Ilustrační foto | foto: AP

Japonky už nejsou nejstarší na světě, i kvůli loňskému zemětřesení

  • 9
Japonské ženy se už nedožívají nejvyššího věku na světě. O první místo přišly mimo jiné i kvůli loňskému katastrofálnímu zemětřesení. Po sedmadvaceti letech je na prvním místě vystřídaly ženy z Hongkongu.

Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotnictví. Japonky se loni průměrně dožívaly 85,9 roku, ve srovnání s předchozím rokem to ale bylo o 0,4 roku méně. Průměrná délka života žen v Hongkongu loni byla 86,7 roku.

Muži v Japonsku se v roce 2011 průměrně dožívali 79,4 roku, což je v celosvětovém srovnání řadí na osmé místo.

Při březnovém zemětřesení a následné tsunami přišlo loni v Japonsku o život 15 800 lidí. Dalších 2 900 se nadále pohřešuje.

Japonské ministerstvo uvedlo, že k poklesu takzvané střední délky života neboli také naděje dožití přispěla právě loňská katastrofa. Bez započítání jejích obětí by prý střední délka života byla vyšší u žen i u mužů, a to 86,24 roku, respektive 79,7 roku.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že na klesající průměrné délce života u žen se podepisuje i rostoucí počet sebevražd. Přesto hlavními faktory, které ovlivňují průměrnou délku života japonských žen, zůstávají nejrůznější nemoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video