Sálim Ahmad Hamdan.

Sálim Ahmad Hamdan. | foto: ČTK/AP

Jako první bude na Guantánamu souzen řidič Usámy bin Ládina

  • 16
Bin Ládinův řidič Sálim Ahmad Hamdan neuspěl u amerického soudu s žádostí o zastavení jeho líčení na Guantánamu. V pondělí tak stane před vojenským tribunálem za spiknutí a podporu terorismu. Verdikt znamená, že na americké vojenské základně mohou začít soudy i s dalšími teroristy.

Jemenec Sálim Ahmad Hamdan byl zadržen v roce 2001 v Afghánistánu. Souzen má být za spiknutí a podporu terorismu. Jeho právník ale tvrdí, že byl jen řidičem a opravářem u bin Ládinova bazénu, a nikoli členem Al-Kajda.

Podle amerických vyšetřovatelů se ale Sálim Ahmad Hamdan pohyboval nejen u domu nejhledanějšího teroristy, ale také ve výcvikovém táboře v Afgánistánu. "Sálim složil tajný slib věrnosti bin Ládinovi." tvrdí agent americké námořní vyšetřovací služby Robert McFadden.

. VÍTEJTE NA GUANTÁNAMU, VE VĚZNICI PRO TERORISTY

Přečtěte si reportáž z věznice Guantánamo na Kubě

USA na Guantánamu drží asi 300 zajatců, které označují za nepřátelské bojovníky, nikoli za válečné zajatce, na něž se vztahují ženevské konvence. Vězení bylo zřízeno v roce 2002 a byli v něm umístěni lidé podezřelí z terorismu především z Afghánistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video