Nejbezpečnějším místem pro jaderný odpad je podzemní úložiště. Ilustrační foto.

Nejbezpečnějším místem pro jaderný odpad je podzemní úložiště. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Jaderný odpad je nejbezpečnější pod zemí, míní vědci

  • 28
Zatímco v Česku se vedou už roky vedou dlouhé diskuse na téma "kam s vyhořelým jaderným palivem", britští vědci mají jasno. Podle nejnovější studie je nejbezpečnějším způsobem, jak naložit s vyhořelým palivem, jeho uložení hluboko pod zem.

Experti zprávu zpracovali pro britskou vládu, která řeší obdobný problém jako český energetický gigant ČEZ.

Tým složený z geologů, inženýrů, specialistů na jádro a chemiků sice označil podzemí jako nejlepší místo pro jaderný odpad. Zároveň ale upozornil na několik věcí, které je nutné vyřešit, uvádí server BBC.

Pro jaderné úložiště se musí vybrat místo, které bude geologicky bezpečné a s jeho umístěním musí souhlasit lidé, které budou blízkou uložiště žít, stojí ve zprávě.

Britská vláda bude muset také rozhodnout, jestli úložiště nechá otevřené a jaderný odpad se tak bude moct sledovat, nebo jestli by se mělo hned poté, co do něj bude odpad převezen, uzavřít.

Britské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že ještě letos začne řešit, jaké místo by bylo pro hlubinné jaderné úložiště vhodné.

Průkopníkem je Finsko, Česko zatím nemá jasno
První zemí v Evropě, která už jaderné úložiště pro vyhořelé palivo z jaderných elektráren začala stavět, je Finsko. Jeho uložiště má začít fungovat v roce 2020 a jeho kapacita by měla být 5500 tun.

Náklady na výstavbu by měly dosáhnout 250 milionů eur (zhruba 7,5 miliardy korun). Uložiště bude sloužit oběma finským jaderným elektrárnám - Loviisu ve vnitrozemí a Olkiluoto na západním pobřeží.

Česko o stavbě hlubinného úložiště, kam by se ukládal odpad z elektráren Dukovany a Temelín, dosud definitivně nerozhodlo. Zatím je vytipováno celkem pět lokalit.

Úložiště by mělo začít fungovat kolem roku 2065 a radioaktivní odpad z Dukovan i Temelína by se v něm měl skladovat do roku 2100.

Jednou z možných lokalit pro výstavbu je obec Chanovice na Klatovsku. Zdejší obyvatelé jsou ale proti a obec proto uspořádala na začátku roku protestní pochod.

"Chceme především upozornit na stále nedořešenou situaci jaderných odpadů," vysvětlil starosta Chanovic Petr Klásek, kterému se nelíbí problematické jednání vládních organizací a hlavně to, jak se vláda zachovala k lidem, kterých se problém přímo týká.

Přestože přípravné práce na výstavbu úložiště probíhají už od roku 1990, starostové vytipovaných obcí se o nich dozvěděli až v roce 2003.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video